Ahlmanilla starttaa tammikuussa pysyvä penkkiviljely-koulutus. Kouluttautujat saavat viiden päivän kurssilla haltuunsa perusteet menetelmästä, joka tuo mahdollisuuden uuteen sivuelinkeinoon tai mahdollisuuden kokonaan uudeksi tuotantosuunnaksi muuttuvilla markkinoilla.

Suosiotaan kasvattava pysyvä penkkiviljely yhdistää perinteisiä pienviljelyn toimintatapoja moderniin teknologiaan, tuottavuusajatteluun ja uudistavan viljelyn periaatteisiin. Se poikkeaa monin tavoin tavanomaisesta kasvinviljelystä. Pinta-alat ovat pienempiä, viljeltäviä kasveja on enemmän ja työvälineet ovat edullisempia. Työvoimaa taasen tarvitaan hieman enemmän.

Menetelmästä on lukuisia taloudellisesti kannattavia esimerkkejä pohjoisilta alueilta: Rekola Puutarha & CSA Pirkanmaalta, Ridgedale Farm Ruotsista ja Les Jardins de la Grelinette Kanadasta.

Kenelle kurssi sopii: Penkkiviljely soveltuu hyvin nautakarjatilallisille tai sellaisiksi haluaville. Eniten on investoitava uudenlaisten menetelmien omaksumiseen, muut investoinnit ovat menetelmässä maltillisia.

Mitä tilalta tarvitaan: Tuotantotavassa ei käytetä käytännössä lainkaan kemiallisia lannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita. Lantapohjainen, oman tilan bioaktiivinen komposti korvaa näiden tarpeen kokonaan. Joitain orgaanisia lisälannoitteita saatetaan joskus käyttää. Penkkiviljely tarvitsee vähän peltoalaa (kaupallisessa mittakaavassa 0,5-2 ha), kasteluveden lähteen ja jonkinlaisen rakennuksen taimikasvatusta ja kauppakunnostusta varten. Tällaiset löytyvät useilta nautatiloilta.

Tuotteiden markkinointi: Bulkkituotantoon pysyvää penkkiviljelyä voi olla vaikea sovittaa. Mutta kysyntää kasvattava suoramyyntiin painottuva lähiruokamarkkina, kuten kumppanuusmaatalous, REKO- ja torimyynti sopivat hyvin yhteen pysyvän penkkiviljelyn menetelmien kanssa. Naudanlihaa suoramyyvälle tilalle penkkiviljelyn tuotteet sopivat kokonaispalettiin loistavasti!

Penkkien ja lohkojen säännöllisyys mahdollistaa tuotannon tehokkuuden. Sarvitraktorin lisäosat, kasteluputket, harsot ja peitteet ja käsityökalut on optimoitu ergonomiselle 75 cm penkkileveydelle. Penkkiviljely on käytännössä monimuotoista, ekologisesti kestävää tehotuotantoa pienehkössä mittakaavassa, ilman massiivisia ja kalliita työkoneita.

Miten tehdään: Menetelmän ytimessä on kaksi seikkaa: säännöllisen muotoiset, optimoidut penkit ja niiden pysyvyys.

Penkkien pysyvyys tarkoittaa juuri sitä: kerran tehtyjä penkkejä ei enää käännetä syvältä. Niitä käsitellään pinnasta kevyillä välineillä ja ilmataan perinteisellä kahdenkäden talikolla. Pysyvyys, minimaalinen muokkaus ja bioaktiiviset maanhoitotuotteet yhdistettynä taitavaan kasvipeitteisyyden ja muovipeitteiden yhteiskäyttöön luo tilanteen, jossa maaperän elävyys ja hyvinvointi lähtevät kasvuun. Vastoin tavanomaista ”viisautta”, rikkakasvit eivät pitkään viihdy maaperässä, jonka biologinen elinvoima on korkea ja jossa käytetään monilajisia viherlannoitteita. Rikkakasvit rakastavat yksipuolisuutta ja maaperän toistuvaa palauttamista alkutilaansa voimaperäisellä kyntämisellä.

Katso lisää tietoa kurssista, aikataulusta ja kouluttajista täältä ja ilmoittaudu mukaan! Koulutuksen toteuttaa Uudistava nautakarjatalous -koulutushanke ja se on suunnattu nautatilallisille tai sellaisiksi aikoville.

Katso Pysyvä penkkiviljely -kurssin esittelyvideo!

Lisää tietoa:
Projektipäällikkö Riitta Niiranen
0505 707 505
riitta.niiranen(a)ahlman.fi