LUMOtarhureita koulutetaan AhlmanEdulla Tampereella jo kolmatta kertaa. Suositussa LUMOtarhuri-osatutkinnossa perehdytään luonnon monimuotoisuuden tukemiseen monesta näkökulmasta. Opintojen aikana käydään läpi ekologian perusteita ja niiden soveltamista rakennetuilla alueilla, maaperän ja kasvillisuuden luonnonmukaisuuden tukemista, lajituntemusta ja lajien välistä vuorovaikutussuhdetta sekä lainsäädäntöä.

Viher- ja luontoalan asiantuntijat luennoivat LUMOtarhureille

Opinnot koostuvat asiantuntijaluennoista, joissa syvennytään muun muassa kasvilajien ja luonnonkasvien monimuotoisuuteen, maaperän hyvinvointiin sekä viheralan ja ympäristön käyttöä määrittävään lainsäädäntöön. Oppimistaan opiskelijat osoittavat näytössä, jossa esimerkiksi suunnittelevat ja kunnossapitävät monimuotoista viheraluetta tai neuvovat asiakasta monimuotoisen puutarhan perustamisessa ja kunnossapidossa.

LUMOtarhuri-koulutuksia on järjestetty AhlmanEdulla niin osatutkintoina kuin tiiviinä viheralan ammattilaisille suunnattuina koulutuspäivinä. Opintoihin on hakeutunut opiskelijoita ja ammattilaisia erilaisilla taustoilla ja tavoitteilla. Seuraavaksi kolme opinnot suorittanutta kertoo opinnoistaan ja kuinka ovat hyödyntäneet oppimaansa omassa työssään.

”LUMOtarhuri ei tee istutusalueita vaan luo elinympäristöjä.” kiteyttää Aino Nyman, ekotarhuri, Mansen Ekotarhuri, Osuuskunta Luonnoste

Ekotarhuri Aino Nyman opiskeli LUMOtarhuri-osatutkinnon AhlmanEdulla vuosina 2021-2022. Nyman työskentelee Mansen Ekotarhurissa, joka on osa tamperelaista Osuuskunta Luonnostetta. Hän haki LUMOtarhuri-opintoihin, sillä opiskellessaan viheralan perustutkinnon AhlmanEdulla hän ymmärsi, että viherrakentamisessa on suuri potentiaali huomioida ympäristöä. Valmistuin puutarhuriksi vuonna 2020 ja sitten päätin syventää osaamistani LUMOtarhuri-osatutkinnolla, joka alkoi syksyllä 2021. Tämä osatutkinto vaikutti sisältävän juuri niitä näkökulmia, joihin halusin perehtyä enemmän.” Nyman kuvailee.

“Opinnot vastasivat odotuksiani. Luennot olivat antoisia ja bioaktiivisen kompostin valmistaminen oli ihan paras juttu! Opinnoissa korostettiin paljon ympäristön kokonaisuutta – millaiseen ympäristöön yksittäinen viherkohde nivoutuu ja mitä se tarjoaa lähiympäristölle. Tätä ajatusta tulee hyödynnettyä asiakasprojekteissa, joissa havainnoin kohteen lisäksi myös muuta ympäröivää luontoa. LUMOtarhuri ei tee istutusalueita vaan luo elinympäristöjä.” hän jatkaa. 

Ahlman, LUMOtarhuri

LUMOtarhuri-opiskelijat tutustumassa niittyprojektiin AhlmanEdulla. Kuva: Jenni Arjoranta

Tätä kautta opinnot ovat syventäneet sairaanhoitajan työtäni osallistavaan ja kehittävään, kokonaisvaltaisempaan, suuntaan.” Pohtii Alli Luotonen.

Sairaanhoitajana mielenterveyspuolella työskentelevä Alli Luotonen puolestaan suoritti LUMOtarhuri-osatutkinnon vuosina 2022-2023. Luotonen kuuli, että LUMOtarhuri-opinnoissa perehdytään kompostointiin, ja se sai hänet hakemaan kyseisiin opintoihin. “Bioaktiivisen kompostin tekeminen oli yksi parhaimmista jutuista. Ja se, että pääsimme tutkimaan kompostia mikroskoopilla. Oli hienoa perehtyä maaperän monimuotoisuuteen ja sain käsityksen vaihtoehtoisista tavoista viljellä maata ja pitää huolta maaperästä.” Alli tiivistää.

Opinnot vastasivat hänen odotuksiaan ja jopa ylittivät ne: “Tämä oli yksi parhaimmista kursseista mitä olen käynyt. Tosi monipuolisesti kaikkea. Oli paljon vaikuttavia ja inspiroivia luentoja ja asiantuntijoiden innostuneisuus veti mukaansa. Mieleen jäi erityisesti luento uhanalaisista lajeista, jossa käsiteltiin eri syitä uhanalaistumisille.” Luotonen teki osatutkinnon opinnäytetyöprojektin Peijaksen sairaalan psykoosiosaston potilaiden virkistysalueelle. “Osallistin potilaita alueen suunnitteluun ja istutustöihin green care –periaattein. Suunnittelimme alueelle monimuotoisen aistipuutarhan, jossa on kauniiden ja tuoksuvien kasvien lisäksi syötäviä kasveja ja marjoja. Tätä kautta opinnot ovat syventäneet sairaanhoitajan työtäni osallistavaan ja kehittävään, kokonaisvaltaisempaan, suuntaan.” hän kertoo.

Halusin lisäkeinoja, jolla voisin perustella luonnon monimuotoisuutta tukevia valintoja myös töiden tilaajille.” Hiiterä kertoo.

Jukolanpuiston dynaaminen istutus, kuva Anu Hiiterä

Dynaaminen istutusalue. Kuva: Anu Hiiterä

Pörriäisbaana, kuva Anu Hiiterä

Pörriäisbaana tukee luonnon monimuotoisuutta. Kuva: Anu Hiiterä

Anu Hiiterä toimii vihertyönjohtajana Infraroad Oy:ssä. Hän opiskeli oman puolivuotisen LUMOtarhuri-osatutkintonsa vuosina 2022-2023. Hiiterän työnkuva on vuosien saatossa laajentunut, ja hän on pohtinut paljon luonnon monimuotoisuuden tukemista omassa työssään. Nyt työskennellessään Turun kaupungin kanssa, kollega vinkkasi hänelle AhlmanEdun LUMOtarhuri-opinnoista ja hän haki osatutkintoon saman tien. “Halusin lisäkeinoja, jolla voisin perustella luonnon monimuotoisuutta tukevia valintoja myös töiden tilaajille.” Hiiterä kertoo. “Maaperän ravintoverkkoa ja bioaktiivista kompostia käsittelevä osuus oli parasta antia! En tiennytkään maaperästä niin paljon, kuin olin luullut. Luennoitsijat ja vierailijat toivat uusia näkökulmia ennalta tuttuihin asioihin. Suosittelen kaikille – oli antoisat puoli vuotta!” hän lisää.

Hiiterä on päässyt hyödyntämään oppimaansa työssään, ja on saanut edistettyä luonnon monimuotoisuuden huomioimista viheralueiden rakentamisessa ja kunnossapidossa: “Olemme mukauttaneet viheralueiden hoitoluokkien kunnossapitoa niin, että osalla alueista voimme jättää nurmikkoa leikkaamatta. Olemme myös perustaneet paljon niittyjä. Myös Turun kaupungin LUMO-ohjelma on mukana toteuttamisessa.”

Ensimmäinen LUMOtarhuri-osatutkinto alkoi vuonna 2021. Kaikkiaan tähän mennessä teemaa on opiskellut 55 opiskelijaa. Seuraava osatutkinto alkaa joulukuussa 2023. Opintojen runko on luotu osana European Platform for Urban Greening -hanketta, joka vahvistaa paikallista ja kansainvälistä yhteistyötä viheralalla ja kehittää alan koulutusta vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. LUMOtarhuri-osatutkinnon myötä projektin vaikutusalue on laajentunut Pirkanmaalta ympäri Suomen.

Lue lisää LUMOtarhuri-osatutkinnosta täältä.

Tutustu European Platform for Urban Greening -hankkeen toimintaan täältä.

Lisätiedot:

Kaisa Koskelin
projektipäällikkö, AhlmanEdu
[email protected]
050 505 6276

Lahopuuta puistossa. Kuva: Anu Hiiterä

Teksti ja toimitus: Jenni Arjoranta, AhlmanEdu