Helmikuussa 2024 AhlmanEdulla Tampereella alkoi ensimmäistä kertaa omatarveviljelijä-osatutkinto. Omatarveviljelijät perehtyvät avomaatuotantoon uudistavan viljelyn periaattein ja oppivat kasvattamaan tehokkaasti satoa pienemmälläkin viljelmällä. Viljelijän on tunnettava myös maaperä ja pidettävä se kasvukunnossa, joten opiskelijat tutustuvat myös maaperän toimintaan Soil Food Web-, eli maaperän ravintoverkko -menetelmän kautta.

Omatarveviljelijän opinnoissa käydään läpi avomaatuotannon työt vaiheittain aina viljelytöiden suunnittelusta sadon varastointiin asti. Opiskelijat oppivat muun muassa kasvien lisäystä, viljelykasvien lajikohtaisia hoitotöitä, sekä oikea-aikaista sadonkorjuuta, kauppakunnostusta ja varastointia.

Kasvualusta, eli maaperä, on oleellinen elementti viljelijän työssä. Omatarveviljelijät perehtyvät AhlmanEdulla myös maaperän kasvukunnon ylläpitämiseen ja maaperän ravintoverkkoon. Opiskelijat tekevät bioaktiivista kompostia ja kompostinesteitä sekä oppivat hyödyntämään niitä viljelyssä.

Opinnot sopivat kaikille viljelystä ja ruoantuotannosta kiinnostuneille, myös vasta-alkajille. Tärkeintä on kiinnostus opintojen teemoja kohtaan. Opintokokonaisuus kestää noin 10 kuukautta.

omatarveviljelijä AhlmanEdu

Kasvihuoneessa työskennellään taimien parissa.

omatarveviljelijä AhlmanEdu

Omatarveviljelijä-opinnoissa käydään läpi avomaatuotannon työt vaiheittain.

“Tietynlainen rentous on yllättänyt, tämä on opiskelupaikkana aivan erilainen, kuin muut paikat, joissa olen opiskellut. Tuntuu melkein, että olisi kotiin tullut. Lämmin ja rento fiilis.” kiteyttää opiskelija tunnelmiaan opiskelusta AhlmanEdulla.

Omatarveviljelijät oppivat yhdessä tehden 

AhlmanEdulla opitaan käytännönläheisesti ja yhdessä tehden. Omatarveviljelijä-opiskelijat näkevät ja kokevat avomaaviljelyä AhlmanEdun ainutlaatuisissa oppimisympäristöissä. Kasvihuoneella työskennellään siementen ja taimien parissa. Kompostityöpajoissa käännetään kompostia ja pysyvällä penkkiviljelmällä upotetaan kädet toden teolla multaan. 

Kolme helmikuussa opintonsa aloittanutta omatarveviljelijä-opiskelijaa kertoivat omista tavoitteistaan ja toiveistaan opintoihin liittyen. He hakeutuivat opintoihin, sillä kokivat ruoantuotannon ja omavaraisuuden teemat tärkeiksi ja halusivat oppia viljelyprosessin teoriassa ja käytännössä. Opiskelijat korostivat myös, että halusivat opiskelemaan juuri AhlmanEdulle, jossa painotetaan uudistavan viljelyn metodeja ja jaetaan samanlaiset arvot ruoantuotannon periaatteista. 

“Erityisesti kiinnosti tapa, jolla AhlmanEdulla viljellään, eli pysyvä penkkiviljelmä. Halusin myös tietää lisää maaperän ravintoverkosta. Toivon löytäväni samanhenkisiä ihmisiä näiden opintojen parissa.” omatarveviljelijä-osatutkinnon opiskelija pohtii.

Opiskelijat kokevat, että alkaneet opinnot ovat tähän asti vastanneet odotuksia ja jopa ylittäneet ne. Opintojen alku on painottunut avomaatuotannon teoriaan, joiden myötä opiskelijoille onkin muodostunut kattava kuva viljelyprosessista.

Seuraavaksi onkin sitten aika yhdistää teoria käytännön työhön – ja tätä osuutta opiskelijat odottavat innolla. He haluavat nähdä ja oppia miten avomaatuotannossa hoidetaan pysyviä penkkejä ja miten kasveja käsitellään. Opiskelijat odottavat innolla myös bioaktiivisen kompostin ja kompostiekstraktin kanssa työskentelyä. Toiveissa on, että opintojen jälkeen osaisi jäljitellä luonnon toimintaa ja ymmärtää sen prosesseja paremmin. Myöskään virheitä ei kannata pelätä. Näin asian sanoitti eräs opiskelija:

“Haluan oppia käytännön tekemistä enemmän. Ja oppia myös tekemistäni virheistä!”

Ensimmäinen omatarveviljelijä-osatutkinto toteutetaan ajalla 5.2. – 7.10.2024. Seuraavan osatutkinnon hakuaika päivitetään myöhemmin ahlmanedu.fi -verkkosivuille.

Opintojen runko on luotu osana Uudistava nautakarjatalous ja Fostering the Urban Food System Transformation Through Innovative Living Labs Implementation (FUSILLI) -hankkeita. Uudistava nautakarjatalous -hanke keskittyi kouluttamaan tuottajia uudistavan maatalouden ja kestävän kehityksen teemoista. FUSILLI-hankkeen päätavoitteena puolestaan on tukea kaupunkeja ja kaupunkialueita kehittämään kestävämpiä ja ekologisempia ruokajärjestelmiä.

Lue lisää Omatarveviljelijä-osatutkinnosta täältä. 

Tutustu FUSILLI-hankkeen toimintaan täältä. 

Tutustu Uudistava nautakarjatalous –hankkeeseen täältä.

AhlmanEdulla opitaan käytännönläheisesti ja yhdessä tehden.

Lisätiedot:

Oskari Pikkarainen
projektiasiantuntija, AhlmanEdu
oskari.pikkarainen(at)ahlman.fi
050 511 7808

Teksti: Jenni Arjoranta, AhlmanEdu

Kuvat: Niki Mutta, AhlmanEdu