Piikahaka on Tampereen Raholassa sijaitseva arvoniitty, jota tänä vuonna niitettiin ja haravointiin talkoovoimin osallistavan kunnossapidon periaattein. Syyskuisiin kunnossapitotalkoisiin osallistui yhteensä kolmisenkymmentä innokasta talkoolaista. Niittoa oli suorittamassa urakoitsija Pirkan ympäristöpalvelut Oy:n lisäksi AhlmanEdun viheralan opiskelijat. Haravointitalkoisiin kutsuttiin mukaan myös alueen asukkaat. Tällainen osallistava kunnossapito voisi tulevaisuudessa olla pysyvä toimintamalli arvokkaiden viheralueiden hoidossa.

Arvoniittyä hoidettiin talkoovoimin

Kesällä 2023 ensimmäistä kertaa osaa Piikahaan alueesta laidunsivat lampaat. Laitumen ulkopuolella olevat reuna-alueet oli tarkoitus niittää totuttuun tapaan konevoimin. Idea Piikahaan arvoniityn niitto- ja haravointitalkoille lähti keväällä 2023 tapaamisesta, jossa oli paikalla viheralan kunnossapidon tilaajia, urakoitsijoita ja toimijoita sekä koulutuksen edustajia AhlmanEdulta. Tapaamisen koollekutsujana toimi viheralan yhteistyötä kehittävä European Platform for Urban Greening -hanke.

Piikahaan alueen kunnossapidosta vastaavan urakoitsijan, Pirkan ympäristöpalvelut Oy:n (ent. Ympäristöpalvelut Knuutila Oy), edustaja pohti tapaamisen aikana alueen hoitoa ja vaihtoehtoja koneelliselle niitolle, sillä alueen asukkailta oli aiemmin tullut kriittistä palautetta koneellisesta niitosta ja sen vaikutuksesta Piikahaan eläimistölle sekä viihtyisyydelle. Tästä lähti ajatus toteuttaa niitto tänä vuonna käsin ja osallistaa AhlmanEdun viheralan opiskelijat mukaan oppimaan arvokkaan perinnebiotoopin kunnossapidosta. Päätettiin, että niittotalkoiden jälkeisellä viikolla järjestetään haravointitalkoot, joihin kutsutaan mukaan myös alueen asukkaita.

Talkoopäivät saivat osallistujatahoilta kiittävää palautetta. Osallistujat saivat arvokasta oppia perinnebiotoopin kunnossapidon menetelmistä ja työvaiheista sekä mahdollisuuden vaikuttaa lähiympäristönsä monimuotoisuuteen ja viihtyvyyteen. Tampereen kaupunginpuutarhuri Timo Koski puolestaan pohti, että jatkossa tällainen hoitokäytäntö voisi olla käytössä myös muissa Tampereen kaupungin arvokohteissa.

Piikahaka, osallistava kunnossapito, AhlmanEdu

AhlmanEdun opiskelijat suorittivat käsin niittoa Piikahaan perinnebiotoopilla.

Piikahaka, osallistava kunnossapito, AhlmanEdu

Osallistava kunnossapito viheralueilla

Osallistavassa kunnossapidossa yhteisistä viher- ja virkistysalueista, lähivihreästä, pidetään huolta yhdessä. Hoidettavalla alueella toimivat yhteisöt, esimerkiksi alueen asukkaat tai työntekijät, osallistuvat kunnossapidon työtehtäviin viheralan ammattilaisen ohjaamana. Osallistujat saavat uusia kokemuksia ja syventävät osaamistaan, kokevat tekevänsä merkityksellistä työtä yhteisen hyvän eteen sekä sitoutuvat, tarkkailevat, siivoavat ja ymmärtävät alueen dynamiikkaa ja muutoksia paremmin.

Kunnossapidosta vastaavalle taholle (esim. kaupungille tai urakoitsijalle) osallistavan kunnossapidon malli puolestaan tietysti tarjoaa lisää käsipareja työhön, mutta myös tilaisuuden kuunnella alueen yhteisöjen ajatuksia ja mielipiteitä alueen kunnossapidosta sekä lisätä osallistujien ymmärrystä kunnossapitotyönlaajuudesta ja sen kokonaisuudesta.

Tällainen kunnossapidon malli soveltuu erityisesti laajojen tai helppojen kunnossapitotöiden tekemiseen. Talkootöinä voidaan tehdä muun muassa niityn tai kedon niittoa, haravointia, pitkospuiden tai polun rakentamista jne.

Piikahaka, osallistava kunnossapito, AhlmanEdu

Opiskelijat saivat tietoa niittovälineistä ja niittotyön tärkeydestä.

Piikahaan osallistavaa kunnossapitoa kehitettiin osana European Platform for Urban Greening –hankkeen toimintaa, paikallisessa yhteistyössä AhlmanEdun, Tampereen kaupungin, Tampereen Infran ja Pirkan ympäristöpalvelut Oy:n kanssa. EU:n Erasmus+ -ohjelmasta osarahoitettavan kansainvälisen hankkeen tavoitteena on lisätä tietoa ja taitoa ilmastonmuutokseen sopeutumisesta, biodiversiteetistä ja ihmisten hyvinvoinnista urbaanissa elinympäristössä. Hankkeen aikana vahvistetaan ammatillisten osaamiskeskusten (CoVE) sekä maiden välisen yhteistyön kehittämistä. Lue lisää hankkeesta täältä.

Lisätietoa

Kaisa Koskelin, projektipäällikkö
kaisa.koskelin(a)ahlman.fi
050 505 6276

Teksti: Jenni Arjoranta, AhlmanEdu
Valokuvat: Carita Ylikippari, AhlmanEdu