Etusivu/Alkutuotanto/Suomenkarja

Kaikki Ahlmanin lehmät ovat suomenkarjaa

Geneettisesti arvokas Ahlmanin suomenkarja tuo elävän maaseudun kaupunkiin laiduntamalla tiiviin asuinalueen tuntumassa vain viisi kilometriä Tampereen keskustasta. Tällä hetkellä Ahlmanilla on 41 lypsävää, joissa on 30 länsisuomenkarjan, 9 itäsuomenkarjan ja kaksi pohjoissuomenkarjan lehmää. Lisäksi navetassa on nuorkarjaa 44 yksilöä.

Alkuperäisrotuihin lukeutuvan suomenkarjan elinvoimaisuus on paitsi kulttuurihistoriallisesti arvokasta, myös luonnon monimuotoisuuden kannalta merkityksellistä. Yksi tapa säilyttää arvokkaat sukulinjat on säilyttää ne elävänä tuotannossa maatiloilla sekä erikoistuneilla geenipankkitiloilla, joilla ylläpidetään erityyppisiä karjasukuja. Geenipankkikarjoja on Ahlmanilla (länsisuomenkarja ja itäsuomenkarja), Kainuun ammattiopiston navetassa Kajaanissa (itäsuomenkarja) ja Pelson vankilan navetassa (pohjoissuomenkarja). Eläimiä on myös koulutiloilla ja yksityisillä omistajilla. Lisäksi rotujen geeniainesta säilytetään pakastamalla sukusoluja ja alkioita geenipankkiin. Eläingeenivarojen säilytysohjelmaa koordinoi Luonnonvarakeskus Luke.

Suomenkarjan pitkä sopeutuminen pohjoisiin olosuhteisiin on tuonut niiden lihaan ja maitoon hienoja ominaisuuksia. Suomenkarjan maidossa on melko runsaasti valkuaista ja rasvaa, ja se juoksettuu hyvin. Maito sopii siten erinomaisesti juustojen ja hapanmaitotuotteiden valmistukseen. Ahlmanilla on erinomaisia kokemuksia suomenkarjan maidon jalostamisesta arvostetuiksi tuotteiksi. Suomenkarjan lihaa on myös tutkittu mureus- ja aistinvaraisin kokein. Tutkimuksissa on todettu, että se on kaikilla laatumittareilla mitattuna yhtä laadukasta kuin niin kutsuttujen pihvikarjarotujen liha.

Suomessa on vielä tallella suomenkarjan lisäksi muitakin vanhoja alkuperäisrotuja, kuten suomenhevonen, suomenlammas, kainuunharmas ja erilaiset maatiaiskanarodut. Alkuperäisrodut joutuivat 1960-luvulla väistymään vanhanaikaisina ja heikompituottoisina. Sen seurauksena suomen maatiaissika ja sen kaksi erillistä maantieteellistä kantaa kuolivat sukupuuttoon. Monien muiden alkuperäisrotujemme kanta on pieni ja uhanalainen.

Ahlmanin lehmät
Suomenkarjan historiaa
Suomenkarjan jalostus
Suomenkarjan vasikoiden syntymäpainot
Suomenkarjatilat
Tutkimustietoa ja julkaisuja

Suomenkarjan väritykset

itäsuomenkarjan kyyttöväri

Itäsuomenkarjan tyypillinen väritys on kyyttö, eli selkälinja ja maha on valkoinen ja kyljet eri sävyisen ruskean punertavat.

Itäsuomenkarja voi olla liki valkoinen ruskein merkein.

Itäsuomenkarjaa voi olla ruskea-valkolaikkuista.

Itäsuomenkarjaa on myös kokonaan ruskeaa.

länsisuomenkarjan väri

Länsisuomenkarjan tyypillinen väri on punertavan ruskea ilman merkkejä.

länsisuomenkarjan voikkoväri

Länsisuomenkarja voi olla myös voikko-väristä, eli hyvin vaalean ruskeaa, liki valkoista.

Länsisuomenkarjan joillakin lehmillä kesäisin voimakkaana esiintyvä ”kuurankukka”-väritys.

ruskea valkoinen länsisuomenkarjan lehmän pää

Länsisuomenkarjassa esiintyy myös valkoisia merkkejä tai valkoista päätä.

Valkoinen pohjoissuomenkarjan hieho laitumella

Pohjoissuomenkarjan perusväri on valkoinen mustilla korvilla, silmillä ja turvalla.

valkoinen pohjoissuomenkarjan lehmä

Pohjoissuomenkarjan väri voi olla myös kokonaan valkoinen.

Pohjoissuomenkarjaa on myös mustakyyttöä, eli kyljet ovat mustat/tummat ja selkä ja maha ovat valkoiset.

Pohjoissuomenkarjaa on myös liki mustaa väriä.