Kompostointi

Osana Fusilli-hankkeen Ahlmanin Living Labia toteutetaan bioaktiivisen kompostoinnin tutkimus- ja kehitystyö. Kehitämme ja tutkimme kompostointiprosessia ja luomme optimoidut, eri vuodenaikoihin sopivat, kompostireseptit Ahlmanin nautakarjan kuivikelannasta sekä tilakokonaisuuden muista orgaanisista aineista ja sivuvirroista. Hallitun ja optimoidun kompostoitumisprosessin lopputuotteena syntyy biologisesti valmista, kasvitauditonta ja rikkaruohotonta elävää maanparannusainetta.

Tutustu bioaktiivisen kompostin valmistamiseen täältä.

Biologisesti valmis, bioaktiivinen komposti

Biologisesti valmiilla, bioaktiivisella kompostilla tarkoitamme kompostoinnin lopputuotetta, joka aerobisen kompostoitumisprosessin päätyttyä sisältää maaperän luontaisen ja monimuotoisen pieneliöstön (bakteerit, sienirihmat, alkueläimet, sukkulamadot ja niveljalkaiset) oikeassa ja halutussa suhteessa. Maaperän mikro-organismit ylläpitävät luonnollista ravinnekiertoa pidättämällä ja vapauttamalla ravinteita maa-aineksesta kasveille, parantavat maaperän rakennetta lisäten vedenpidätys- ja läpäisykykyä sekä tarjoavat suojaa kasvitauteja ja tuholaisia vastaan.

Valmista kompostia käytetään ensisijaisesti keväällä 2021 perustettavan kohopenkkiviljelmän raaka-aineena sellaisenaan, ja kasvukaudella kompostista valmistetaan kasvien lehdille ja maanpinnalle ruiskutettavaa kompostiteetä.

Kompostointiprosessista vastaavat Ahlmanin projektityöntekijä Dora Tkalec ja Fusilli-hankkeen projektiasiantuntija Oskari Pikkarainen yhdessä.

Aiheesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Oskari Pikkaraiseen, joka mielellään järjestää käytännöllisiä kompostointityöpajoja pienille ryhmille pandemiarajoitukset huomioon ottaen.

Lisätietoja:

projektiasiantuntija Oskari Pikkarainen
[email protected]
050 511 7808

Tutustu bioaktiivisen kompostin valmistamiseen täältä

Tutustu hankkeeseen

FUSILLI

Tilaa uutiskirje

Uutiskirje

Tapahtumia ja uutisia

Ajankohtaista

Seuraa somessa

Fusilli-hankkeen logo

EU:n lippu

 

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020
research and innovation programme under grant agreement No. 101000717.