Satatonnari pohjoissuomenkarjan lehmän Ylläksen sonnivasikka Tunturi on varattu keinosiemennyskäyttöön. Sonnin hankkimisesta vastaavan Viking Geneticsin sonnianalyytikko Katarina Hägg kertoi ostopäätöksestä marraskuussa. Hägg kertoo, että Ylläs on ollut kiinnostava sonninemä jo pitkään ja sen poikaa on haviteltu jo aiemminkin keinosiemennykseen.

”Ylläs on erityisen hyvä pohjoissuomenkarjan lehmä, hyvätuottoinen ja kestävä. Nyt taitaa olla viimeiset hetket käsillä. Toista sonnia ei välttämättä enää tule”, Hägg perustelee.

Tunturi on syntynyt 2.9. ja sen isä on fjällko-sonni Aragorn. Häggin mukaan myös ruotsin Fjällras förening puolsi Tunturin ostoa ja ovat kiinnostuneita käyttämään sonnia. Tunturi-sonnista on tehty tarkempia tutkimuksia: se periyttää haluttua maidon beta-kaseiini A2A2-muotoa sekä AA-kaseiinia. Tunturilla ei ole testien mukaan perinnöllistä sokeutta aiheuttavaa geeniä RP1. Tulosten perusteella mitään estettä sonnin ostolle ei siis ollut. Myös väritykseltään se on perinteinen rotunsa edustaja; sillä on tyypilliset mustat korvat ja turpa sekä kyljissä ja jaloissa on mustia pilkkuja.

Tunturi saa vielä vähän aikaa kasvaa Ahlmanilla. Tammikuussa tulee ensimmäinen muutto, kun Tunturi matkaa Hollolaan karanteeniin muiden sonnipoikien kanssa. Sieltä matka jatkuu aikanaan Ruotsiin Skaran sonniasemalle. Siementuotantoaan sonnit aloittelevat n. 11 kk iässä. Parhaillaan Hollolassa on jo länsisuomenkarjan lehmän Ahlmanin Anetten alkiovasikka Ahlmanin Tauno, joka syntyi alkion hankkineella tilalla Pyhäjärvellä. Tunturi on kolmastoista keinosiemennyskäyttöön ostettu sonni Ahlmanin suomenkarjasta.

Ylläs täytti 28.10. jo 14 vuotta. Lehmä on ikäisekseen erittäin hyvässä kunnossa, ruoka maistuu hyvin ja se lypsää edelleen mainiosti, kertoo maatilamestari Harri Ala-Kapee. Viimeisin tulos koelypsyssä oli 36,2 (14.11.) ja Ylläksen elinikäistuotos on 103 118 kg. Satatonnarin arvonimen se sai kesäkuussa 2021 ja on tuloksella toinen yli satatuhatta litraa lypsänyt pohjoissuomenkarjan lehmä. Tuottajilla on varmasti kova kiinnostus saada lypsäviin pohjoisiin rotuihinsa Ylläksen laatuominaisuuksia.

Koska Ylläs voi mainiosti, se jatkaa karjassa eloaan normaaliin tapaan. Seuraavan kerran se siemennetään alkuvuonna 2022 Päivölän NilsAslakilla.

Aragornista löydät täältä lisää tietoa Ruotsiksi ja Ylläksestä Paja.ahlman.fi-sivun artikkelista.

Teksti ja kuva Tunturista: Riitta Niiranen
Kuva Ylläksestä: Vera Loimuvirta