Ahlmanin Inkivääri-lehmän koko genomi eli perimä luetaan. Verinäytteet otettiin osana Luonnonvarakeskus Luken eläingeenivaraprojektia. Tuloksia voi hyödyntää muissa saman eläinlajin perimään liittyvissä jatkotutkimuksissa. 

Inkivääri on poikinut jo yhdeksän kertaa, ja se on lypsänyt jo yli 75 000 litraa maitoa. Inkiväärin isä on Ahlmanin Ennustus, emä Ahlmanin Anette ja emänisä Niittymäen Ipukka. Inkivääri on kaikin puolin ihanteellinen länsisuomenkarjan rodun edustaja, kestävä, tuottava ja hyväluonteinen, kehuu maatilamestari Harri Ala-Kapee. Näiden erityisen hyvien ominaisuuksien takia Ala-Kapee päätyi ehdottamaan juuri Inkivääriä tutkimukseen.

Inkivääri jää projektin avulla eläingenomiikan tutkimuksen ja Suomen nautakarjan jalostuksen historiaan, kun genomi on aukaistu ja tieteellisesti julkaistu, kertoo hankkeesta vastaava eläingeenivarojen tutkimusprofessori Juha Kantanen.

Vertailugenomin rakentaminen ei ole halpaa lystiä. Inkiväärin verinäytteet lähtevät tammikuun alussa Kaliforniaan Dovetail bioteknologia-alan yritykseen, jossa genomin avaaminen toteutetaan. Vertailugenomi selvitetään sekvensoimalla eli avaamalla perimä Inkiväärin DNA-näytteestä. Tästä rakennetaan ikään kuin kartta länsisuomenkarjan lehmän geeneistä ja tunnistetaan niiden toiminnallinen merkitys, Kantanen selventää. Sen avulla muiden saman lajin eläimien perimää ei siis tarvitse avata samanlaisella tarkkuudella.

Länsisuomenkarjan lehmän näytteiden lisäksi hankkeessa tutkitaan maatiaiskukon ja suomenhevostamman genomi. Aiemmin on tutkittu jo poron ja suomenlampaan perimä samalla tavalla.

 

Kuva ja teksti: Riitta Niiranen