Bioaktiivisen kompostin kokeilu penkkiviljelmällä

Olemme perustaneet vuonna 2021 AhlmanEdulle no-dig penkkiviljelmän, jossa kasvatamme vihanneksia biologisen maan- ja kasvinhoidon avulla. Maaperästä huolehtiminen on toimintamme ytimessä, ja siksi häiritsemme maaperää mahdollisimman vähän. Otamme käyttöön lukuisia paikallisia kasvilajeja biologisen monimuotoisuuden lisäämiseksi ja mikä tärkeintä, käytämme bioaktiivista kompostia ainoana kasvien kasvunedistäjänä.

Vaikka bioaktiivisessa kompostissa on runsaasti ravinteita, tärkein syy sen valmistukseen ja käyttöön on kasvien kasvun ja maaperän luonnollisen ravinteiden kierron hallinta käyttämällä maaperän ekosysteemin elämää. Yhdessä grammassa bioaktiivista kompostia on tuhansia bakteeri- ja sienilajeja sekä useita satoja tuhansia hyödyllisiä alkueläimiä ja sukkulamatoja, jotka kierrättävät ravinteita suoraan kasvien hyödynnettäväksi. Tuemme tätä luonnon toimintaa myös puutarhassamme luomalla olosuhteet, joissa luonnolliset prosessit voivat tapahtua ilman häiriöitä ja ylimääräisiä toimenpiteitä. Tämä on mielestämme puutarhurin perimmäinen tehtävä.

Penkkiviljelmällä käytetyn bioaktiivisen kompostin resepti ja valmistusmenetelmä on kehitetty Soil Food Web -menetelmällä. Kompostointiprosessia on seurattava ja hoidettava huolellisesti siten, että se tukee tasapainoisissa maaperäjärjestelmissä luonnostaan esiintyvien hyödyllisten, aerobisten mikro-organismien kasvua. Bioaktiivinen kompostointi on orgaanisen aineksen hajoamisprosessin ohjaamista siten, että saadaan optimaaliset tulokset kasvatettavien kasvien kannalta. Luonnossa kasvit ovat osa ekosysteemiä, ja ovat riippuvaisia maaperän eliöistä ja niiden toiminnoista. Kasveja ei voida täysin ymmärtää, jos ne nähdään erillisinä maaperäjärjestelmästä ja päinvastoin. Tämän vuoksi biologisesti aktiivisen kompostin käyttö biologisena lisäaineena antaa parhaat tulokset intensiivisessä vihannestuotannossa.

Dokumentoidaksemme maaperän biologian vaikutuksia kasvien kasvuun ja maan rakenteeseen suoritamme porkkanapenkissämme pienimuotoisen kokeen, jossa vertailemme koe- ja vertailulohkoilta kasvua, satoa, maaperän biologiaa ja maaperän rakenteen ominaisuuksia.

Käsittelemme koealan maaperää ja kasveja kompostilla ja kompostiuutteella, joka valmistetaan uuttamalla kompostista mikro-organismeja veteen. Vertailulohkoa käsitellään aina pelkällä vedellä.

Aloitimme kokeen toukokuussa 2023 tekemällä alustavat maaperäbiologiset arvioinnit ja kylvämällä siemenet penkkeihin. Käsittelimme koepalstalle kylvettäviä siemeniä kompostiuutteella muutaman minuutin ajan, jotta ne saisivat käyttöönsä hyödyllisiä organismeja ja annoimme niiden kuivua täysin ennen kylvöä. Asetimme myös ohuen kerroksen bioaktiivista kompostia penkin päälle.

Pysyvä penkkiviljelmä, penkit valmiina

Penkit valmiina kylvöön.

Pysyvä penkkiviljelmä, AhlmanEdu

Porkkanan siementen kylvö käynnissä.

Kylvön edistymistä seuratessamme huomasimme merkittävän eron itäneiden siementen määrässä sekä niiden koossa.

Koelohkon itämistilanne, AhlmanEdu

Itämistilanne koelohkolla

Kontrollilohkon itävyysaste, AhlmanEdu

Itämistilanne vertailulohkolla

Tässä ylläolevassa kuvaparissa näkyy tilanne ja kasvuero koealalla (vasemmalla) verrattuna oikealla olevaan vertailulohkoon. Näiden näkyvien erojen perusteella voimme varmasti päätellä, että siementen liottaminen korkealaatuisessa, biologisesti rikkaassa kompostiuutteessa auttaa kasveja itämään voimakkaammin.

Kasvuerot lohkoilla, AhlmanEdu

Kuvassa koelohko vasemmalla ja vertailulohko oikealla.

Tarkistamme käyttämiemme lisäaineiden laadun säännöllisesti mikroskoopilla, sillä näin tiedämme todella, millaista kompostinestettä laitamme maaperäämme. Nesteiden biologisissa arvioinneissa laskemme bakteerien ja sienten biomassan sekä mikrofaunan määrän grammaa kohti. Lisäksi arvioimme ovatko bakteerit ja sienet hyödyllisiä vai anaerobisia, eli haitallisia organismeja.

Koe jatkuu kasvukauden 2023 loppuun asti, jonka aikana kasveja ja maaperää käsitellään kompostiuutteella ja -teellä. Dokumentoimme ja valvomme jokaisen koevaiheen, jotta pystymme seuraamaan kokeen vaikutuksia.

Tutustu bioaktiivisen kompostin ja kompostinesteiden valmistukseen täältä.

Penkkiviljelmä on perustettu osana FUSILLI-kaupunkiviljelyhanketta, ja se toimii osana Tampereen Living Lab-kokonaisuutta. FUSILLI-hankkeen päätavoitteena on tukea kaupunkeja ja kaupunkialueita kehittämään kestävämpiä ja ekologisempia ruokajärjestelmiä ja edistää näitä arvoja tukevaa alueellista ruokapolitiikkaa. Hanketta rahoittaa EU:n Horizon 2020-rahoitus.

Tutustu hankkeen toimiin täältä.

Lisätietoa kompostikokeilusta:

Dora Tkalec
projektipäällikkö, AhlmanEdu
dora.tkalec(a)ahlman.fi
050 5359 280

Tutustu hankkeeseen

Tilaa uutiskirje

Tapahtumia ja uutisia

Seuraa somessa