Superjuuret puutarhurin apureina

Hoidatko puutarhaasi luonnonmukaisesti? Et halua käyttää kemiallisia lannoitteita, mutta viljelmäsi tarvitsisi lisäenergiaa tuottaakseen laadukkaampaa satoa? Sienijuuret voivat olla apureinasi tässä ongelmassa. Tällä hetkellä AhlmanEdulla kokeilemme kuinka oman tilan sienijuuret eli mykorritsat voivat olla eduksi hyötykasvien viljelyssä.

Sienirihmastot muodostavat symbioosin kasvien kanssa

Mykorritsat ovat kasvien juuriin kiinnittyviä sienirihmastoja, jotka muodostavat ikään kuin jatkeen kasvin omille juurille. Nämä sienijuuret mahdollistavat kasville tehokkaamman veden ja ravinteiden saannin ja toisaalta sienelle pääsyn kasvin yhteyttämistuotteisiin – kyse on siis molempia hyödyttävistä symbioosista. Tästä symbioosista on etua myös luonnonmukaisista vaihtoehdoista kiinnostuneelle hyötykasvien viljelijälle, sillä mykorritsoja hyödyntämällä voidaan saada parempaa satoa käyttämättä kemiallisia lannoitteita.

AhlmanEdulla alkukesästä 2023 käynnistetyssä kokeilussa tarkoituksenamme on saada hyödynnettyä tilan omaa luonnon monimuotoisuutta viljelyssä, parantaen samalla viljelysmaan tilaa. Tässä koeasetelmassa tarkoituksenamme on tuottaa omaa sienirihmastokasvustoa saatavilla olevasta maaperästä. Tätä mykorritsasiirrosta voidaan seuraavalla kasvukaudella hyödyntää kasvien viljelyssä.

Paikallisista sienilajeista saadaan parhaat tulokset paikallisille kasvilajikkeille ja lisäksi paikallisten sienijuurien hyödyntäminen on edullisempaa.

Mykorritsaa kasvatetaan paikallisista sienijuurista kasvatussäkeissä

Mykorritsatuotteita on saatavilla myös valmiina kaupallisina seoksina. Näiden kaupallisten tuotteiden sienijuuri voi kuitenkin olla peräisin ulkomailta, eikä niiden vaikutuksia tunneta riittävästi. Varminta on käyttää paikallista alkuperää olevia mykorritsoja. Paikallisista sienilajeista saadaan parhaat tulokset paikallisille kasvilajikkeille ja lisäksi paikallisten sienijuurien hyödyntäminen on edullisempaa.

Sienijuurta kasvatetaan ottamalla luonnontilaisesta maaperästä multaa, joka sekoitetaan kasvatusainekseen. Kokeilussamme otimme multaa mahdollisimman häiriöttömästä maaperästä AhlmanEdulta. Sekoitimme sienijuurta sisältävän mullan kasvatusaineksena toimivan tilalla valmistetun bioaktiivisen kompostin ja turpeen seokseen. Seoksen isäntäkasveiksi laitoimme kasvamaan syysrukiin ja auringonkukan siemeniä. Kasvatamme sienijuurtamme kasvatuskasseissa. Kahden eri kasvilajikkeen lisäksi olemme kokeilleet kompostin ja turpeen seosta kahdella eri suhteella, sillä kompostin ravinnepitoisuus erityisesti typen, fosforin ja kaliumin osalta vaikuttaa sienijuuren kasvuun.

Mykorritsa, sienijuuri, AhlmanEdu

Mykorritsa kasvaa kasvatussäkeissä AhlmanEdun pysyvällä penkkiviljelmällä. Kuva: Dora Tkalec

Mykorritsa, sienijuuri, AhlmanEdu

Mykorritsa-kokeilu etenee ja sienijuuri kasvaa. Kuva: Dora Tkalec

Käyttämämme menetelmä pohjautuu yhdysvaltalaisen Rodale -instituutin kehittämään tapaan siirrostaa sienijuurta hyötykasveihin kasvattamalla sitä ensin erillisessä isäntäkasvissa ja keräämällä saadut itiöt siirrettäväksi. Rodale -instituutti kehittää luonnonmukaisia viljelykäytäntöjä, jotka tähtäävät maaperän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ilman ylimääräisiä viljelykemikaaleja.

Kasvatuskassit saavat nyt levätä talven yli, jolloin isäntäkasvi kuolee pakkasilla ja jäljelle jää mykorritsaitiöt, joiden laatua ja määrää analysoimme keväällä 2024 mikroskoopilla. Toimivaa mykorritsakasvustoa voidaan käyttää ”lisäravinteena” lisäämällä sitä kasvumaahan tulevan vuoden viljelyksillä. Silloin sienijuuren lopullinen onnistuminen testataan.

Terveisin vieraileva kynäilijä,

Noora Karumaa

TAMK, opinnäytetyön tekijä

Fusilli-hankkeen logo

EU:n lippu

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020
research and innovation programme under grant agreement No. 101000717.

Lue hankkeesta

Tilaa uutiskirje

Seuraa somessa