Kevätkauden kynnyksellä on hyvä hetki luoda katsaus penkkiviljelmän menneeseen kauteen – ja pohtia hieman tulevaakin.

Vuoden 2021 aikana perustimme AhlmanEdun puutarhaan pysyvän penkkiviljelmän osana FUSILLI-hankkeen Tampereen Living Lab -toimintaa. Penkkiviljelmä pohjautuu uudistavan maanviljelyn periaatteisiin. Viljelmän maaperä pidetään ravinteikkaana ja elävänä AhlmanEdun omalla karjanlantakompostilla ja vähäisellä maanmuokkauksella.

Vuoden alku kului pitkälti viljelysuunnitelmien ja erilaisten hankintojen parissa. Tarvitsimme mm. siemeniä, erityiskalustoa, kastelujärjestelmän sekä materiaalit puutarhavajan ja aidan rakentamiseen. Pääsimme aloittamaan myös käytännön järjestelyt karjanlantakompostointiin liittyen. Kävimme myös keskusteluja AhlmanEdun puutarha-alan opettajien ja opiskelijoiden kanssa luoden pohjia ja mahdollisuuksia yhteistyölle.

Kevät

Keväällä pääsimmekin sitten pikkuhiljaa toteuttamaan suunnitelmia viljelmän perustustöiden ja taimikasvatusten parissa, AhlmanEdun puutarha-alan opiskelijoiden avustaessa. Siirsimme perustettavan viljelmän alueelta marjapensaita toisaalle, kaivoimme suunnitellun kastelujärjestelmän runkoputken ja kasailimme vajan rakenteita.

Saimme vahvistusta maaperän ravintoverkko– ja kompostointiprosesseihin, kun Soil Food Web–asiantuntija Dora Tkalec liittyi tiimiimme. Huhtikuun loppupuolella teimme kompostikasan kehittämiemme reseptien ja kokeilujen pohjalta sekä rakensimme ”keittimen” kompostinesteiden valmistamiseen.

Suunnittelimme Ahlman Food Club -toimintaa syyskautta silmällä pitäen. Food Clubin tavoitteeksi kirkastui kaupungin asukkaiden ja koululaisten ruokatietoisuuden lisääminen. Koululaisten osalta kohderyhmäksi valikoitui Tampereen kaupungin 7. luokkalaisten kotitalousryhmiä, joiden kanssa tutustuisimme ruoan alkutuotantoon penkkiviljelmällä ja valmistaisimme satokauden ruokaa AhlmanEdun opetuskeittiössä.

Penkkiviljelmän kasvukausi eteni nopeasti – tilattujen työkalujen toimituksia nopeammin – ja perustimme ensimmäisen lohkon kohopenkit pääosin käsivoimin.

Toukokuu oli siis kiireinen ja kiireessä sattuu ja tapahtuu, kuten Fusilli-hankkeen projektityöntekijä, Oskari Pikkarainen sai huomata.

”Kaadoin mm. jyrsimen öljyt väärään säiliöön ja uuden pienkuormaajan ovi särkyi kompostia käännellessä.” Oskari muistelee.

Istutukset ja kylvöt etenivät kuitenkin hyvässä aikataulussa ja saimme avattua viljelykauden  onnistuneesti kaikista vastoinkäymisistä huolimatta.

AhlmanEdu, penkkiviljelmä

Penkkiviljelmän pohjatyöt etenevät

AhlmanEdu, bioaktiivinen komposti

Bioaktiivista karjanlantakompostia valmistumassa

AhlmanEdu, penkkiviljelmä

Penkkiviljelmän ensimmäinen lohko

Kesä

Kesällä puutarhatöiden ohella harjoittelimme kompostiekstraktien hyödyntämistä ja asensimme kastelujärjestelmän. Aloimme valmistella kasvimaan toista ja kolmatta lohkoa tukahduttamalla nurmipeitettä ja siirtämällä alueelta raparperin juurakoita toisaalle.

Kesäkuun loppupuolella aloitimme ensimmäiset sadonkorjuut ja toimitukset AhlmanEdun keittiöille.

”Lomakaudeksi sain käyttöön kaappikuivurit, joten sain säilöttyä satoa.” Oskari iloitsee.

Valmistimme myös perinteisellä maitohapposäilöntämenetelmällä hapankurkkuja. Viikoittaiset sadonkorjuut aloitimme elokuussa ja toimitimme  tuotteita Ravintola Annan hyödynnettäväksi.

Kesän aikana kylvimme viljelmän toisen lohkon tasamaana viherlannoitusseoksella ja kolmannella lohkolla työstimme kohopenkkejä.

Syksy

Syyskauden alkaessa AhlmanEdun ravintola- ja catering- sekä viheralan opiskelijoita vieraili säännöllisesti viljelmällä. Starttasimme Food Club -toiminnan kotitalousryhmien kanssa. 7.lk pääsivät tutustumaan Ahlmanin lehmiin, kompostoinnin saloihin ja puutarhan syystöihin käytännössä. Opetuskeittiöllä valmistimme kotitalousryhmien kanssa kasvispiirakoita, lehtikaalichipsejä sekä yrttivinegretteä ja raastesalaattia, joka yllättäen nousikin nuorten suosikiksi tuoreudellaan.

Kaupunkilaisia tavoitimme syksyn aikana Food Clubin tapahtumissa, joita tuotimme yhdessä Dodo ry:n, TAMKin ja Tampereen kaupungin kanssa. Tapahtumien teemoina olivat mm. hävikkiruoka ja puutarhatuotannon sivuvirrat, jota myös peltohävikiksi kutsutaan. Syksy kypsytti mukavasti siemensatoa ja keräsimme niitä talteen tulevaa kautta varten.

Talvi

Ennen lumien tuloa, kaluston huollon lomassa, istutimme vielä talvivalkosipulit ja laitoimme syyskylvönä mm. kaurajuurta ja mustajuurta penkkeihin. Ennen pitkälle talvilomille lähtöä oli tulevan kauden viljelysuunnitelmat jo pitkälti valmiina.

Ahlman Food Club

7. luokkalaisia AhlmanEdun opetuskeittiössä

Kausi 2022

Tulevalla kaudella penkkiviljelmän kehittäminen jatkuu. Perustetun kasvimaan vihanneskirjo tulee monipuolistumaan entisestään. Otamme kokeiluun erikoisempia kasvilajeja kuten linssejä, vesimelonia ja mansikkakoisoa. Viljelyalaa hyödynnämme jatkossa enenevissä määrin myös vihannesten siementen tuotantoon ja perinnelajikkeiden ylläpitoon, sillä saamme Luonnonvarakeskukselta (Luke) kasvatukseen ja siementuotantoon perinteisen lanttulajikkeen.

Jatkamme myös Food Club -toiminta oppilasvierailuin ja tapahtumin.

Terveisin,

Oskari Pikkarainen
projektiasiantuntija, Fusilli-hanke

Asiantuntijaprofiili

Oskari Pikkarainen

Teksti: Oskari Pikkarainen, AhlmanEdu
Kuvat: Oskari Pikkarainen, Dora Tkalec, Jenni Arjoranta, AhlmanEdu
Toimittanut: Jenni Arjoranta, AhlmanEdu

Tutustu hankkeeseen

Tilaa uutiskirje

Tapahtumia ja uutisia

Seuraa somessa