Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää juhlitaan tänä vuonna sunnuntaina 19.6. Päivän tavoitteena on edistää kasvituntemusta ja -harrastusta sekä tarjota yhteisiä luontokokemuksia. Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien.

Luonnonkukat pihassa, puistossa ja joutomailla ovat arvokkaampia kuin osaamme kuvitellakaan. Ne ovat merkittävä osa luonnon monimuotoisuutta, jota vieraslajit heikentävät valtaamalla kasvupaikkoja luonnonkukilta. Viimeistään nyt on hyvä hetki järjestää vieraslajien torjuntatalkoot tai osallistua sellaisiin, jotta vieraslajit eivät ehdi kukkimaan ja kasvamaan. Lue lisää vieraslajien torjunnasta täältä.

Luonnonkukat ovat tärkeitä ravintokasveja hyönteisille

Luonnonkukat ovat tärkeitä ravintokasveja ja elinehto monelle hyönteiselle, jolle vain tietty kasvi kelpaa ravinnoksi. Esimerkiksi erittäin uhanalainen keltaverkkoperhonen ruokailee vain purtojuurella, joka on perinnebiotooppien kasvi. Purtojuuri, kuten myös vuoden teemalaji mäkitervakko, kasvavat kuivilla, avoimilla pientareilla, ketolaikuilla. Mäkitervakkoa löytyy niittysiemenseoksista, mutta jotta se kelpaa hyönteisille ravinnoksi olisi sen oltava kotimaista ja mahdollisimman lähellä kerättyä alkuperää.  Siemenseoksia hankkiessa on siis hyvä ottaa selvää siementen alkuperästä – suosi suomalaista ja läheltä kerättyä.

Perinnepiha, AhlmanEdu

Pirkanmaan Perinnepihalle on koottu pirkanmaalaisia perinnekasveja ja perennoja.
Pirkanmaan Perinnepiha löytyy AhlmanEdun pihapiiristä, Tampereelta.

Pirkanmaan Perinnepiha sijaitsee Tampereella

Luonnonkukkia kannattaa jättää puutarhaan jos ja kun niitä sinne ilmestyy. Perinneperennat, ne jalostamattomat ja pitkään puutarhoissa koristekasveina käytetyt lajikkeet, ovat hyönteisten ravintokasveiksi kelpaavia. AhlmanEdun pihapiiristä löytyy Pirkanmaan Perinnepiha johon on koottu perinnekasveja ja perennoja Pirkanmaalta. Alue on avoin vierailijoille. Lisää tietoa AhlmanEdun perinnepihasta löytyy täältä.

Lue lisää Luonnonkukkien päivästä täältä.