Alkukesästä AhlmanEdulla alkoi kokeilu, jonka tarkoituksena on parantaa maaperän laatua viheralueilla. Kokeilu suoritetaan nurmikkoalueella ja perennapenkissä ja se on osa viheralan EPLUG-hanketta.

Kokeilun avulla testataan, miten AhlmanEdun bioaktiivinen komposti vaikuttaa maaperän biologiaan ja kasvien kuntoon. Lohkot jaettiin kolmeen eri osaan. Ensimmäinen osa käsiteltiin bioaktiivisella kompostiekstraktilla ja toinen tavanomaisella lannoitteella. Kolmas lohko toimii vertailulohkona, jota kastellaan samalla määrällä puhdasta vettä.

Maaperän ravintoverkko, AhlmanEdu

Koelohko AhlmanEdulla

Maaperän ravintoverkkoa voi tutkia mikroskoopilla

Maaperäbiologinen alkuarviointi osoitti, että maaperän ravintoverkko alueella oli köyhtynyt. Siinä oli runsaasti bakteereja, mutta ei juuri lainkaan sieniä, jotka ovat todella tärkeä osa maaperää, koska ne osallistuvat ravinteiden kiertoon. Alkueläimet ja hyödylliset sukkulamatot puuttuivat maaperästä kokonaan, mutta haitallisia, juuria syöviä sukkulamatoja esiintyi runsaasti. Jotta maaperä voisi tarjota ekosysteemipalvelua eli huolehtia kasveista, siinä on oltava kaikki hyödylliset toiminnalliset eliöryhmät.

Ensimmäisen levityksen jälkeen kaikkien kuuden lohkon maaperä tutkittiin mikrobiologisesti mikroskoopilla, ja ero ensimmäisiin lohkoihin oli nähtävissä. Sienten määrä lisääntyi ja hyödyllisiä sukkulamatoja ja alkueläimiä löytyi.

Maaperän ravintoverkko, AhlmanEdu

Koelohko AhlmanEdulla

Maaperän ravintoverkko, AhlmanEdu

Maaperän mikrobiologiaa mikroskooppikuvassa

Mikä maaperän ravintoverkko?

Maaperän ravintoverkko on maaperän ekosysteemi, joka koostuu erilaisista mikro-organismeista. Yhdessä kasvien kanssa se ohjaa ekologisia prosesseja maaperässä.

Tasapainoinen maaperän ravintoverkko tukee kasvien tervettä kasvua kierrättämällä ravinteita ja parantamalla maaperän rakennetta. Se myös ehkäisee tautien ja tuholaisten kehittymistä ja hillitsee rikkakasvien kasvua. Maanmuokkaus ja kasvinsuojeluaineet horjuttavat ravintoverkon tasapainoa, jolloin maaperä ei enää voi hyvin.

Lue lisää maaperän ravintoverkosta täältä ja täältä.

Lisätietoja:

Dora Tkalec
projektiasiantuntija, AhlmanEdu
dora.tkalec(a)ahlman.fi
050 5359 280

Kaisa Koskelin
projektipäällikkö, AhlmanEdu
kaisa.koskelin(a)ahlman.fi
050 505 6276

Teksti ja kuvat: Dora Tkalec, AhlmanEdu

Toimittanut: Jenni Arjoranta, AhlmanEdu