Bioaktiivinen komposti. Kuva: Jenni Arjoranta, AhlmanEdu

AhlmanEdun Fusilli-hankkeessa tehdyt kompostit ovat osoittautuneet tuoreissa tutkimuksissa laadukkaiksi ja ravinteikkaiksi maanparannusaineiksi. Komposti on hygieenistä ja se on analysoitu turvalliseksi patogeenien osalta. Tulokset kävivät ilmi kattavista ravinneanalyyseistä, jotka teki Eurofins-laboratorio.

Kompostille tehdään mikroskoopilla säännöllisesti mikrobiologisia analyysejä. Näin arvioidaan eri mikro-organismien määriä. Taulukosta näet tämän vuoden kompostin huikeat tulokset – se on täynnä elämää!

kompostianalyysi

Lehmänlantakompostointi aloitettiin keväällä 2021 Fusilli-hankkeessa. Olemme kokeilleet erilaisia kompostireseptejä optimoidaksemme prosessin. Parissa vuodessa olemme tuottaneet noin 20 m3 korkealaatuista kompostia, jota käytämme penkkiviljelmällä sekä muissa AhlmanEdun oppimisympäristöissä, kuten metsäpuutarhassa, niityillä ja istutusalueilla.

Bioaktiivinen komposti valmistetaan Soil Food Web -koulun kehittämän aerobisen termofiilisen kompostointimenetelmän avulla. Se tuottaa suhteellisen nopeasti (kuukaudessa) mikrobiologisesti ja ravinteikkaasti täysin hajonnutta orgaanista ainesta. Tämä kompostointiprosessi tukee sellaisten hyödyllisten maaperäeliöiden kasvua, jotka kuluttavat ja säilyttävät elimistössään kaikki raaka-aineen ravinteet.

Lantaa pidetään yleensä ympäristön kannalta haastavana, sillä se sisältää runsaasti liukoisia ravinteita. Kompostointiprosessissa siitä tulee turvallista ja myös arvokasta materiaalia maatilalle.

bioaktiivinen komposti, AhlmanEdu

Kompostin laatua tutkitaan mikrobiologisilla analyyseillä mikroskoopilla. Kuva: Dora Tkalec, AhlmanEdu

Hiehojen kuivikkeet sopivat hyvin kompostiin, koska materiaali on suhteellisen kuivaa ja rakenteeltaan kuohkeaa. Korkean typpipitoisuutensa vuoksi lannan kuivikkeeseen sekoitetaan myös muuta kasvi- ja puumateriaalia, kuten kasvijätettä, lehtiä, haketta jne.

Suurin osa kompostin valmistukseen käytettävästä raaka-aineesta on helposti saatavilla AhlmanEdun ympäristöstä. Materiaali, joka muutoin käsiteltäisiin jätteenä, palautetaan nyt hyötykäyttöön siten, että ravinnekierto sulkeutuu.

Bioaktiivisen kompostin vaikutuksia maaperään ja kasveihin testataan parhaillaan viheralueella ja laitumella, ja tulokset ovat lupaavia. Ensi vuodelle suunnitellaan lisää kokeita. Seuraava askel tuotannon osalta on bioaktiivisen kompostin valmistaminen suuremmassa mittakaavassa, jotta voimme skaalata prosessin maatilamittakaavaan. Komposti tarjoaa AhlmanEdun opiskelijoille myös erinomaisen uuden oppimisympäristön.

Lue lisää bioaktiivisesta kompostista täältä
bioaktiivinen komposti, AhlmanEdu

Bioaktiivisen kompostin ainesosia. Kuva: Jenni Arjoranta, AhlmanEdu

Lisätietoja:

Dora Tkalec
projektiasiantuntija, AhlmanEdu
dora.tkalec(a)ahlman.fi
050 5359 280