Pohjoissuomenkarjan hieho Ruka muutti tammikuisena pakkaspäivänä Koulutuskeskus Salpauksen opetusnavettaan Asikkalaan, kun tilanhoitaja Tauno Korpela kävi hakemassa hiehon trailerilla Ahlmanilta. Ruka menee korvaamaan pohjoissuomenkarjarodulle merkittyä eläinpaikkaa opetusnavetassa edellisen lehmän poistuttua rivistöstä. Koulutuskeskus Salpauksen navetassa on lisäksi myös yksi länsisuomenkarjan lehmä. Rukasta tulee uusi navetan maskotti, kuvailee Korpela. Lisäksi Rukasta odotetaan ajan mittaan hyvää maitotuotostakin, onhan se Ahlmanin liki satatonnariksi ehtineen Ylläs-lehmän tyttärentyttärentytär!

Ahlmanilta myydään vuosittain eloon suomenkarjan lehmiä, vasikoita ja hiehoja, kertoo maatilamestari Harri Ala-Kapee. Pikkuvasikka-ikäisenä lähtee ajoittain sonnivasikoita kasvamaan esim. tilasonniksi astutuskäyttöön itäsuomenkarjaa kasvattaville emolehmätiloille, ja hiehoja ja lehmiä myydään kaiken ikäisenä.

Kaikki suomenkarjarodut voivat saada tällä hetkellä alkuperäisrotutukea, joka on tarkoitettu tukemaan rotupuhdasta suomenkarjaa. Suomenkarja on valtamaitorotuja matalatuottoisempaa, joten tuen avulla tuottajalle kompensoidaan osa pienemmästä maitotilistä. Tuessa on ehto, että jos eläin kuolee tai se poistetaan sopimuskauden aikana, se pitää korvata aikailematta toisella saman rodun yksilöllä, joka myös täyttää sopimuksen ehdot. Tästä käytännöstä johtuen Ahlmanilta kysellään joskus korvauseläimiä nopeallakin aikataululla. Harri Ala-Kapeen mukaan myytävää yleensä myös on, joten korvaavia eläimiä kannattaa kysellä ympäri vuoden. Vuosittain Ahlmanin navetasta myydään muutamia hiehoja sekä itäsuomenkarjaa että länsisuomenkarjaa. Pohjoissuomenkarjan hiehoja tai lehmiä ei riitä myytäväksi välttämättä vuosittain, sillä navetassa on lypsyssä vain kaksi pohjoissuomenkarjan lehmää. Viime vuonna myytiin muun muassa Pipari, Pyhä, Pyynikki, Pippuri ja Soilikki jatkamaan suomenkarjaeloa toisille tiloille.

Voit seurata Ahlmanin suomenkarjan elämää ahlmansuomenkarja-instagram-tililtä!

Lisää tietoa:

Maatilamestari Harri Ala-Kapee

040 758 6658

Teksti ja kuva: Riitta Niiranen