Ahlmanin itäsuomenkarjan geenipankkikarjaan saatiin uusi vahvistus Mirva-lehmästä, kun maatilamestari Harri Ala-Kapee haki lypsävän Pentti Ukkosen karjasta Koivulinnan tilalta Ruoveden Jäminkipohjasta helmikuun aurinkoisena pakkaspäivänä. Pentti Ukkonen on hyvin ansioitunut pitkän linjan suomenkarjan kasvattaja, jonka tilalta on lähtenyt useita keinosiemennyssonneja maailmalle.

Mirva ostettiin Ahlmanille Luonnonvarakeskus Luken geenivarakoordinaattori Juha Kantasen aloitteesta. Mirva edustaa harvinaista sukulinjaa, jonka halutaan säilyvän geenipankissa. Elävässä geenipankissa säilytetään Ahlmanilla itäsuomenkarjan ja länsisuomenkarjan eri sukuja, joista myydään tarvittaessa eläimiä tai alkioita muihin karjoihin sekä sonneja keinosiemennykseen ja muille tiloille.

Mirva on poikinut aikaisemmalla omistajallaan neljästi. Viimeksi lehmä poiki tammikuussa vasikan, ja jatkaa siis suoraan lypsyyn uudessa navetassa. Mirva on lypsänyt aikaisemmalla kaudella hyvin itäsuomenkarjan lehmäksi, noin kuusi tuhatta litraa vuodessa.

Mirva on väreiltään aika ruskeavoittoinen kyyttö, eli sillä on kyljissään paljon ruskeaa ja selkä ja maha on valkoinen. Mirvan emälinja juontuu Sukevan vankilan karjaan, kuten Ahlmanin kaikki muutkin itäsuomenkarjan lehmät. Luonteeltaan Mirva on lauhkea, kuvailee Mirvan kasvattaja Pentti Ukkonen. Syksyisin Mirva oppi persoksi puutarhan omenoille. Ukkonen kuvailee, kuinka Mirva oppi loppukesästä katsomaan, mistä omenatarhaan pääsi pujahtamaan laitumelta tullessa.

Lisätietoja:
Maatilamestari Harri Ala-Kapee
040 758 6658

Teksti ja kuva: Riitta Niiranen