Kuivan ja kuuman heinäkuun lopulla vanha kasvusto suojaa uusiutuvaa nurmea, ja lehmät löytävät laitumelta jatkuvasti uutta syötävää. Kuva: Mauri Niiranen

Ahlmanin uutta, muuttuviin sääolosuhteisiin mukautuvaa laidunnuskäytäntöä on testattu nyt kahden kesän ajan. Sääolosuhteet olivat kuluneena kesänä hyvin haastavat, sillä laidunkausi alkoi hyvin sateisesti, mutta keskikesä oli hyvin kuiva ja kuuma. Laitumet ovat silti muuttuneet hyvään suuntaan ja muutokset ovat helposti nähtävissä, arvioi Ahlmanin maatilamestari Harri Ala-Kapee.

Laitumien hoidossa on tehty iso muutos kahden vuoden aikana. Laidunnus toteutetaan suunnitellusti siirtämällä lehmiä päivittäin laidunlohkolta toiselle siten, että nurmelle jää noin kahden viikon toipumisaika ennen seuraavaa laidunnuspäivää. Näin nurmea jää osin syömättä, vanhoja kasveja jää suojaamaan uusiutuvaa nurmea ja nurmi saa toipua noin kaksi viikkoa ennen seuraavaa laidunnuskertaa.

Hyönteisten määrä lisääntynyt

Laitumen puhdistusniitot tehtiin ensimmäistä kertaa tänä kesänä vasta heinän kukinnan jälkeen heinäkuun lopulla. Tällöin maan oikeanlaista siemenpankkia saatiin lisättyä luonnollisella tavalla. Pitkä heinä suojasi uusiutuvaa nurmea kesän kuumuudelta ja kuivuudelta ja lisäsi selvästi hyödyllisten hyönteisten määrää, mikä oli myös tavoitteena. Heinäkuun lopulla ja elokuun alussa tehtyjen puhdistusniittojen jälkeen heinä on lähtenyt hyvin kasvuun.

Ohikulkijat ovat kiinnittäneet huomiota muuttuneeseen laidunnäkymään ja epäilleet jopa, eikö meillä hoideta peltoja enää ollenkaan. Huoli on siltä osin turha. Muuttuneeseen tilanteeseen on hyvä totutella, sillä Ala-Kapee ei aio palata entiseen, tavanomaiseen tapaan hoitaa laidunnus.

”Yllätyin, kuinka nopeasti nurmi lähti puhdistusniiton jälkeen uudelleen kasvuun aikaisempiin vuosiin verrattuna ja nyt laitumet ovat ihan vihreät vielä elokuussa”, Ala-Kapee iloitsee.

Tänä kesänä kokeiltiin rikkaäestyksen tekemistä kevyesti, jonka yhteydessä tehtiin monilajinen täydennyskylvö. Tämän ansiosta palkokasvien osuus on lisääntynyt. Maan kuntoa ja tiivistymisongelmaa parannetaan syväjuurisilla lajikkeilla. Peltoja on lannoitettu vielä normaaliin tapaan, mutta kasvinsuojeluaineita ei ole käytetty.

Uusi laidunnustapa on myös lehmien mieleen

Lehmät ovat tottuneet uuteen käytäntöön hyvin. Lehmät eivät kuluta enää tiettyjä alueita laitumelta odottaessaan pääsyä esim. iltalypsylle. Tämän näkee selvästi nykyisin kokonaan vihreällä laidunlohkolla maitolaiturin vieressä.

”Lisäksi lehmät ovat selvästi tyytyväisiä, koska ne pääsevät jokainen päivä uudelle laidunalueelle. Tämän huomaa lehmien innostuneesta käytöksestä uudelle lohkolle siirryttäessä”, Ala-Kapee kertoo.

Laidunkauden sujuminen arvioidaan syyskuussa ja keväällä mietitään vielä parannusehdotuksia. Ala-Kapeen mukaan tarkoitus olisi luopua viiden vuoden laitumen uusimiskierrosta, eli tarpeesta uusia laidun kokonaan kyntämällä ja kylvämällä se uudestaan. Nähtäväksi jää, voiko uusimisisesta luopua kokonaan.

Teksti: Riitta Niiranen

Katso tästä artikkeli, mihin uusi laidunnusmenetelmä perustuu!

9.9. Startataan mukautuvaan laidunnukseen perinpohjaisesti perehtyvä kurssi, jonka vetää Holistic management -kouluttaja Philipp Mayer. Katso lisää tietoa ja ilmoittaudu mukaan!