Ladataan Tapahtumat

Tämä matka on täynnä! 

Lähde Uudistava nautakarjatalous- ja Pientuottajat yhteistyöllä markkinoille -hankkeiden matkassa keväiseen Skotlannin Ylämaille tutustumaan paikallisiin lyhyisiin ruokaketjuihin, alkuperäisrotuihin ja niiden hyödyntämiseen, monimuotoisiin maatiloihin sekä maaperän ja ympäristön hoitoon!

Ajankohta: 27.3.-1.4.2023
Kohderyhmä: Matka on suunniteltu pirkanmaalaisille nautakarjatilallisille, heidän työntekijöilleen tai nautakarjatilallisiksi aikoville. Kohderyhmäämme kuuluvat myös pirkanmaalaiset Pientuottajat yhteistyöllä markkinoille -hankkeen pilotteihin osallistuneiden yritysten henkilöstö sekä muut pientuottajat, joilla on kiinnostusta suoramyyntiin, brändäykseen, erikoisnautarotuihin ym.
Hinta: Hankkeen tukema hinta matkalle 875 € (alv 0) jaetuissa 2 hengen huoneessa aamiaisin.
+ ruokailupaketti 155 € (sis. kaksi lounasta ja kaksi puolihoitoillallista sekä päätösillallinen. Muut ruokailut omakustanteisia.)
Majoittuminen yhden hengen huoneessa, lisämaksu 250 €/hlö.
Kuljetus Ahlmanilta lentokentälle ja takaisin järjestetään ja hinnoitellaan erikseen.

Matkaohjelma:

27.3.2023 maanantai

Lento Helsingistä Edinburghiin lähtee klo 8.25. Perille Edinburghiin saavutaan klo 9.15 paikallista aikaa. Lentokentällä on vastassa suomenkielinen opas. Ensimmäinen vierailu tehdään tilalle, jolla keskitytään perinteisiin kotoperäisiin rotuihin. Tilalla on suurimman osan vuodesta käytössä tilannetajuinen laidunnus, mikä hyödyttää sekä eläinten että maaperän terveyttä. Tilalla on noin 300 keväällä poikivaa emolehmää. Aiemmin karja perustui Luing- ja Sim Luing- lehmiin, viime vuosina on siirrytty Lincoln Red -karjan jalostukseen. Tavoite on siirtyä kokonaan Lincoln Red -karjan kasvattajaksi. Ympäristö- ja luonnonvaraiset eläimet ovat tärkeä osa toimintaa. Tila on saanut Wildlife Estates Scotland (WES) -sertifikaatin.

Iltapäivän tilavierailun aloitamme keittolounaalla Falkland Estate -tilalla. Tilalla on pitkä historia, perinteitä ja hieno yhteisö. Siellä tehdään työtä tulevaisuuden turvaamiseksi. Vierailijat, henkilökunta ja vapaaehtoiset vaalivat paikan historiaa ja haluavat säilyttää sen perinnön tulevaisuutta varten. Tilalla kasvatetaan lihaksi nurmiruokittua Aberdeen Angus ja Belted Galloway -nautoja sekä Texel- ja Scottish Blackface -lampaita. Luonnonmukaisessa viljelyssä on 750 hehtaaria maata, joka tuottaa noin 300 tonnia luomusatoa vuodessa. Osa sadosta käytetään karjan ruokintaan. Luomuohraa toimitetaan panimoille, kauraa viljapatukoiden raaka-aineeksi ja papuja eläinten rehuksi. Tilalla tuotettua lihaa on ostettavissa verkkokaupasta ja Falkland Estaten Stables -tilakaupasta.

Majoitumme Pitlochryssa.

28.3.2023 tiistai

Pitlochrysta lähdetään kohti viehättäviä Cairngorm-vuoria. Aamun vierailu tehdään Errichel -tilalle, jota esittelee omistaja Rebecca. Tilalla on laaja valikoima kotoperäisiä rotuja – shetlanninkarjaa, Cornwallin mustia sikoja (Large Black Pig), lampaita, poneja sekä siipikarjaa. Tilalla on oma maatilakauppa ja ravintola sekä maatilamatkailua. Saamme osallistua ”skotlantilaisten tuotteiden” maisteluun.

Lounaan syömme Cairngorm-vuorilla olevalla perhetilalla. Tilan ylämaankarja auttaa laidunten, niittyjen ja metsien kunnossapidossa. Opastetulla kierroksella kuulemme, miten tilalliset ovat aloittaneet keittiöpuutarhasta, josta nyt saadaan lähes kaikki vihannekset ja hedelmät omaan tarpeeseen. Tutustumme tilan tapaan kasvattaa ylämaankarjaa, alkuperäisiä sikarotuja, kanoja ja mehiläisiä sekä perehdymme tilan maaperän hoitoon. Tilalla on oma mikroteurastamo.

Yövymme Invernessin historiallisessa kaupungissa.

29.3.2023 keskiviikko

Keskiviikon ensimmäinen vierailu tehdään tilalle, jossa jo neljäs sukupolvi on jättämässä jälkeään tilan toimintaan. Tilan tavoitteena on saada kannattavaa yritystoimintaa karjasta karkearehuvaltaisella ruokinnalla uudistavassa tuotannossa. Tilalla kiinnitetään erityistä huomiota ympäristönhoitoon. Tilalla kasvatetaan shorthorn-emolehmiä, joita on noin 100 yksilöä. Tilalla on Sutherlandissa myös 50 Luing-lehmää, jotka laiduntavat vähäravinteisilla rantaniityillä.

Päivän toisena kohteena tutustumme tilaan, joka on erikoistunut peurojen ja kuusipeurojen tarhaamiseen sekä alkuperäisrotuisten sikojen, soayanlampaiden ja Belted-Galloway-karjan kasvatukseen. Nämä kestävät eläimet ovat hyvin sopeutuneita Ylämaan vuoriston olosuhteisiin, jolloin maankäyttö on tehokasta. Kaikki liha kasvatetaan tilalla, teurastetaan paikallisesti ja myydään suoraan tilalta. Lyhyempää ruokaketjua on vaikea kuvitella.

Illaksi palataan hotelliin Invernessiin. Vapaa ilta.

30.3.2023 torstai

Aamun tilavierailukohde sijaitsee kauniilla ylänköalueella Cairngormsin kansallispuiston sydämessä. Tilan omistama maa käsittää muinaisia metsiä, viljelysmaita, kalastusalueita ja luonnonsuojelualueen. Viljelysmaa on mäkistä laidunta ylämaankarjalle (200 eläintä) ja alavaa peltoa, joka tuottaa 200 tonnia mallasohraa. Opastettu kierros tilanhoitajan johdolla. Tilapuodin liha on oman karjan lihaa. Karjan teurastavat tilan omat teurastajat, Brian ja Fraser. Herkullinen peuranliha saadaan omasta saksanhirvilaumasta. Ruokaketju voi olla alle kilometrin, metsästä tai pellolta kauppaan. Matka jatkuu vesivoimapadolle ja lohiportaille, jonka kautta lohet pääsevät nousemaan Loch Faskallyyn. Omakustanteinen lounas Pitlochryssa.

Jatkamme lounaan jälkeen matkaa ylängön nurmitilalle, jolla asuu perheen kolme sukupolvea, 1200 uuhta, 220 emolehmää (simmental, angus, luing), muutama kana ja runsaasti villieläimiä. Matkailukäyttöön muutetut mökit ja vilja-aitat täydentävät tilan tuloja.
Majoitumme Dundeessa.

31.3.2023 perjantai

Aamun ensimmäisellä tilavierailulla tavataan Hugh Grierson, luomuperhetilan omistaja. Griersonin tila sai luomustatuksen vuonna 2002. Luomutuotantoa on laajennettu aberdeen angus -lihantuotannon lisäksi luomuperunaan ja kananmuniin. Pääsemme tutustumaan monipuolisesti tilan toimintaan, eläimiin ja viljelykseen. Tilalla on myös pieni teurastamo. Lihakauppa valmistaa asiakastilauksia ja lihapakkauksia valmiiksi tuottajatoreille. Lihan laatuun kiinnitetään huomiota esim. ultraamalla lihaksia marmoroinnin mittaamiseksi ja kiinnittämällä teurastuloksiin huomiota.

Vierailun jälkeen pysähdymme omakustanteiselle lounaalle paikalliseen maatilakauppaan. Ruoka on tuoretta ja tuotettu joko tilalla tai paikallisesti. Vierailukohde on aikaisemmin taloudellisissa vaikeuksissa ollut naudanliha- ja maitotila, joka on nyt kukoistava marjojen ja vihannesten tuotantoon keskittynyt yritys ja maatilakylä, joka toivottaa tervetulleeksi 260 000 kävijää vuosittain. Tila on kasvanut yhdeksi Ison-Britannian johtavista maatilakauppakohteista ja edustaa nykyaikaisen skotlantilaisen maatalouden parasta kärkeä. Paikallinen viljelijä valvoo asiantuntevasti lihakaupan toimintaa ja hyödyntää paikallisen viljely- ja teurastustietonsa parhaan asiakaskokemuksen saavuttamiseksi. Yritys keskittyy asiakkaan perinteiseen palveluun, joka keskittyy pientuottajien korkealaatuiseen tuoreeseen lihaan. Yrityksen toimintaa esittelee tilan omistaja.

Kierroksen ja aterian jälkeen ajetaan Edinburghiin, jossa majoitumme. Iltapäiväkierros viskitislaamossa.

Matkan päätösillallinen: Vielä varmistumatta!

1.4.2023 lauantai

Aamiainen. Tänään tutustutaan Edinburghin kaupunkiin kiertoajelulla ja Edinburghin linnaan opastetulla kierroksella. Kierroksen jälkeen on vapaa aikaa. Lentokentälle lähdetään klo 15.00. Finnairin lento AY 1374 lähtee klo 18.00 Edinburghista Helsinkiin. Perille saavutaan klo 22.35.

Muuta huomioitavaa: Matkalle osallistuminen edellyttää normaalia liikuntakykyä. Opintomatka järjestetään, mikäli matkalle ilmoittautuu min. 20 hlö.

Pidätämme oikeuden matkan sisällön muutoksiin.
Järjestämme erikseen hinnoiteltavan yhteiskyydin Ahlmanilta lentokentälle ja takaisin.

Matka toteutetaan yhteistyössä Forssan matkatoimiston kanssa.

Hintaan sisältyy:
– lennot Helsinki – Edinburgh – Helsinki Finnairin lennoilla turistiluokassa
– matkustajamaksut ja lentokenttäverot
– matkatavarat lennolla, käsimatkatavara 8 kg ja kirjattava matkatavara 1 x 23 kg
– bussikuljetukset matkakohteessa ohjelman mukaisesti
– majoittuminen jaetussa kahden hengen huoneessa aamiaisin
– kaksi puolihoitoillallista (Pitlochry ja Dundee)
– kaksi lounasta
– ohjelmassa mainitut tai niitä vastaavat vierailumaksut ja sisäänpääsymaksut
– suomenkielisen oppaan palvelut matkakohteessa

Hintaan ei sisälly, lisämaksut
– majoittuminen yhden hengen huoneessa, lisämaksu on 250,00 € / henkilö
– ruokajuomat
– matkavakuutus, jonka ottamista suosittelemme

Yhteystietoja käsitellään AhlmanEdun tietosuoja-asetusten mukaisesti. Lue lisää: AhlmanEdun tietosuojaselosteesta.
Tietoja säilytetään hankkeen raportoinnin vaatiman ajan.
Tiedot voidaan vaadittaessa luovuttaa hankkeen rahoittajalle (Pirkanmaan ELY-keskus).

Lisätietoja:
Projektipäällikkö
Riitta Niiranen
0505 707 505
riitta.niiranen(a)ahlman.fi

Go to Top