Ladataan Tapahtumat

Tämä matka on täynnä! Ilmoitamme osallistujille matkan yksityiskohdista mahdollisimman pian.

Lähde Uudistava nautakarjatalous- ja Pientuottajat yhteistyöllä markkinoille -hankkeiden matkassa keväiseen Skotlannin Ylämaille tutustumaan paikallisiin lyhyisiin ruokaketjuihin, alkuperäisrotuihin ja niiden hyödyntämiseen, monimuotoisiin maatiloihin sekä maaperän ja ympäristön hoitoon!

Ajankohta: 27.3.-1.4.2023
Kohderyhmä: Matka on suunniteltu pirkanmaalaisille nautakarjatilallisille, heidän työntekijöilleen tai nautakarjatilallisiksi aikoville. Kohderyhmäämme kuuluvat myös pirkanmaalaiset Pientuottajat yhteistyöllä markkinoille -hankkeen pilotteihin osallistuneiden yritysten henkilöstö sekä muut pientuottajat, joilla on kiinnostusta suoramyyntiin, brändäykseen, erikoisnautarotuihin ym.
Ilmoittautuminen: Matka toteutetaan, mikäli matkalle ilmoittautuu vähintään 20 henkilöä. Ilmoittaudu tästä mukaan viimeistään 19.1.2023!
HUOM! Ilmoittautuminen on auki pelkästään Pirkanmaan alueen kohderyhmälle 6.1.2023 saakka, jonka jälkeen myös muualta voi ilmoittautua matkalle mukaan.
Hinta: Hankkeen tukema hinta matkalle 875 € (alv 0) jaetuissa 2 hengen huoneessa aamiaisin.
+ ruokailupaketti 155 € (sis. kaksi lounasta ja kaksi puolihoitoillallista sekä päätösillallinen The Spirit of Scotland. Muut ruokailut omakustanteisia.)
Majoittuminen yhden hengen huoneessa, lisämaksu 250 €/hlö.
Kuljetus Ahlmanilta lentokentälle ja takaisin järjestetään tarvittaessa ja hinnoitellaan erikseen.

Matkaohjelma:

27.3.2023 maanantai

Lento Helsingistä Edinburghiin lähtee klo 8.25. Perille Edinburghiin saavutaan klo 9.15 paikallista aikaa. Lentokentällä on vastassa suomenkielinen opas. Ensimmäinen vierailu tehdään tilalle, jolla keskitytään perinteisiin kotoperäisiin rotuihin. Tilalla on suurimman osan vuodesta käytössä tilannetajuinen laidunnus, mikä hyödyttää sekä eläinten että maaperän terveyttä. Tilalla on noin 300 keväällä poikivaa emolehmää. Aiemmin karja perustui Luing- ja Sim Luing- lehmiin, viime vuosina on siirrytty Lincoln Red -karjan jalostukseen. Tavoite on siirtyä kokonaan Lincoln Red -karjan kasvattajaksi. Ympäristö- ja luonnonvaraiset eläimet ovat tärkeä osa toimintaa. Tila on saanut Wildlife Estates Scotland (WES) -sertifikaatin.
Iltapäivän tilavierailulla nähdään Beef Shorthorn-karjaa sekä ylämaankarjaa, jota on myös risteytetty Beef Shorthornin kanssa. Karjalla on performance record ja Breed Plan -status.

Majoitumme Pitlochryssa.

28.3.2023 tiistai

Pitlochrysta lähdetään kohti viehättäviä Cairngorm-vuoria. Aamun vierailu tehdään suurelle tilalla, jolla on maailman vanhin Aberdeen Angus-karjan kanta. Pioneerina toimi Ballindallochin 3. baronetti, Sir George Macpherson-Grant. Hän peri tilan vuonna 1861 ja ryhtyi jalostamaan rotua. Työstä tuli hänelle sydämen asia, ja sitä kesti yli 50 vuotta. Tulevaisuutta tilalla rakennetaan bioenergian varaan ja sillä uskotaan olevan vaikutusta myös Speysiden talouden monipuolistamiseen ja ylläpitämiseen. Tilan viljelypinta-ala on noin 160 ha. Pääasiallisesti viljellään kevätohraa, pääasiassa oman Ballindalloch-tislaamon tarpeisiin.

Lounaan syömme Cairngorm-vuorilla olevalla perhetilalla. Tilan ylämaankarja auttaa laidunten, niittyjen ja metsien kunnossapidossa. Opastetulla kierroksella kuulemme, miten tilalliset ovat aloittaneet keittiöpuutarhasta, josta nyt saadaan lähes kaikki vihannekset ja hedelmät omaan tarpeeseen. Tutustumme tilan tapaan kasvattaa ylämaankarjaa, alkuperäisiä sikarotuja, kanoja ja mehiläisiä sekä perehdymme tilan maaperän hoitoon. Tilalla on oma mikroteurastamo.

Yövymme Invernessin historiallisessa kaupungissa.

29.3.2023 keskiviikko

Keskiviikon ensimmäinen vierailu tehdään tilalle, jossa jo neljäs sukupolvi on jättämässä jälkeään tilan toimintaan. Tilan tavoitteena on saada kannattavaa yritystoimintaa karjasta karkearehuvaltaisella ruokinnalla uudistavassa tuotannossa. Tilalla kiinnitetään erityistä huomiota ympäristönhoitoon. Tilalla kasvatetaan shorthorn-emolehmiä, joita on noin 100 yksilöä. Tilalla on Sutherlandissa myös 50 Luing-lehmää, jotka laiduntavat vähäravinteisilla rantaniityillä.

Päivän toisena kohteena tutustumme tilaan, joka on erikoistunut peurojen ja kuusipeurojen tarhaamiseen sekä alkuperäisrotuisten sikojen, soayanlampaiden ja Belted-Galloway-karjan kasvatukseen. Nämä kestävät eläimet ovat hyvin sopeutuneita Ylämaan vuoriston olosuhteisiin, jolloin maankäyttö on tehokasta. Kaikki liha kasvatetaan tilalla, teurastetaan paikallisesti ja myydään suoraan tilalta. Lyhyempää ruokaketjua on vaikea kuvitella.

Illaksi palataan hotelliin Invernessiin. Vapaa ilta.

30.3.2023 torstai

Aamun tilavierailukohde sijaitsee kauniilla ylänköalueella Cairngormsin kansallispuiston sydämessä. Tilan omistama maa käsittää muinaisia metsiä, viljelysmaita, kalastusalueita ja luonnonsuojelualueen. Viljelysmaa on mäkistä laidunta ylämaankarjalle (200 eläintä) ja alavaa peltoa, joka tuottaa 200 tonnia mallasohraa. Opastettu kierros tilanhoitajan johdolla. Tilapuodin liha on oman karjan lihaa. Karjan teurastavat tilan omat teurastajat, Brian ja Fraser. Herkullinen peuranliha saadaan omasta saksanhirvilaumasta. Ruokaketju voi olla alle kilometrin, metsästä tai pellolta kauppaan. Matka jatkuu vesivoimapadolle ja lohiportaille, jonka kautta lohet pääsevät nousemaan Loch Faskallyyn. Omakustanteinen lounas Pitlochryssa.

Jatkamme lounaan jälkeen matkaa ylängön nurmitilalle, jolla asuu perheen kolme sukupolvea, 1200 uuhta, 220 emolehmää (simmental, angus, luing), muutama kana ja runsaasti villieläimiä. Matkailukäyttöön muutetut mökit ja vilja-aitat täydentävät tilan tuloja.
Majoitumme Dundeessa.

31.3.2023 perjantai

Vierailemme 12 hehtaarin monimuotoisella pientilalla, joka sijaitsee kauniissa Anguksen läänissä. Tilalla tuotetaan lihaa, vihanneksia, hedelmiä, hunajaa, juomia ja muuta ruokaa paikallisille ihmisille. Tilalla on noin 100 munivaa kanaa sekä Ryeland-lampaita sekä harvinaista Shetlanninkarjaa lihaa ja maitoa varten. Tuloa saadaan myös noin kahdeksankymmenen omenapuun sadosta, muista hedelmäpuista, mehiläisistä ja vihanneksia.

Vierailun jälkeen pysähdymme omakustanteiselle lounaalle paikalliseen maatilakauppaan. Ruoka on tuoretta ja tuotettu joko tilalla tai paikallisesti. Vierailukohde on aikaisemmin taloudellisissa vaikeuksissa ollut naudanliha- ja maitotila, joka on nyt kukoistava marjojen ja vihannesten tuotantoon keskittynyt yritys ja maatilakylä, joka toivottaa tervetulleeksi 260 000 kävijää vuosittain. Tila on kasvanut yhdeksi Ison-Britannian johtavista maatilakauppakohteista ja edustaa nykyaikaisen skotlantilaisen maatalouden parasta kärkeä. Paikallinen viljelijä valvoo asiantuntevasti lihakaupan toimintaa ja hyödyntää paikallisen viljely- ja teurastustietonsa parhaan asiakaskokemuksen saavuttamiseksi. Yritys keskittyy asiakkaan perinteiseen palveluun, joka keskittyy pientuottajien korkealaatuiseen tuoreeseen lihaan. Yrityksen toimintaa esittelee tilan omistaja.

Kierroksen ja aterian jälkeen ajetaan Edinburghiin, jossa majoitumme. Iltapäiväkierros viskitislaamossa.

Matkan päätösillallinen: ”The Spirit of Scotland” show säkkipilleineen, tansseineen ja lauluineen. Lisäksi tietysti neljän ruokalajin iltaruokailu, sisältäen lasillisen viiniä tai tuopin olutta tai virvoitusjuoman. Show alkaa klo 18.30 ja päättyy noin klo 21.20.

1.4.2023 lauantai

Aamiainen. Tänään tutustutaan Edinburghin kaupunkiin kiertoajelulla ja Edinburghin linnaan opastetulla kierroksella. Kierroksen jälkeen on vapaa aikaa. Lentokentälle lähdetään klo 15.00. Finnairin lento AY 1374 lähtee klo 18.00 Edinburghista Helsinkiin. Perille saavutaan klo 22.35.

Muuta huomioitavaa: Matkalle osallistuminen edellyttää normaalia liikuntakykyä. Opintomatka järjestetään, mikäli matkalle ilmoittautuu min. 20 hlö.

Pidätämme oikeuden matkan sisällön muutoksiin.
Järjestämme erikseen hinnoiteltavan yhteiskyydin Ahlmanilta lentokentälle ja takaisin.

Matka toteutetaan yhteistyössä Forssan matkatoimiston kanssa.

Hintaan sisältyy:
– lennot Helsinki – Edinburgh – Helsinki Finnairin lennoilla turistiluokassa
– matkustajamaksut ja lentokenttäverot
– matkatavarat lennolla, käsimatkatavara 8 kg ja kirjattava matkatavara 1 x 23 kg
– bussikuljetukset matkakohteessa ohjelman mukaisesti
– majoittuminen jaetussa kahden hengen huoneessa aamiaisin
– kaksi puolihoitoillallista (Pitlochry ja Dundee)
– kaksi lounasta
– ohjelmassa mainitut tai niitä vastaavat vierailumaksut ja sisäänpääsymaksut
– suomenkielisen oppaan palvelut matkakohteessa

Hintaan ei sisälly, lisämaksut
– majoittuminen yhden hengen huoneessa, lisämaksu on 250,00 € / henkilö
– ruokajuomat
– matkavakuutus, jonka ottamista suosittelemme

Yhteystietoja käsitellään AhlmanEdun tietosuoja-asetusten mukaisesti. Lue lisää: AhlmanEdun tietosuojaselosteesta.
Tietoja säilytetään hankkeen raportoinnin vaatiman ajan.
Tiedot voidaan vaadittaessa luovuttaa hankkeen rahoittajalle (Pirkanmaan ELY-keskus).

Lisätietoja:
Projektipäällikkö
Riitta Niiranen
0505 707 505
riitta.niiranen(a)ahlman.fi

Go to Top