Aksel Enberg

Aksel Enberg (1873-1936) syntyi Tampereella puutarhurisukuun, sillä myös hänen isänsä Johan Enberg ja neljä perheen kuudesta lapsesta toimivat puutarhureina tai siemenkauppiaina.

Aksel Enberg työskenteli ensin puutarhurina Nokian ja Kauniaisten kartanoissa sekä kauppapuutarhurina Onkiniemen tehtaan puutarhassa Tampereella. Vuonna 1896 hän perusti Siemen- ja Kukkaiskaupan, jota hoiti hänen sisarensa Amanda Enberg. Myymälä toimi aluksi Onkiniemen tehtaan kasvihuoneiden yhteydessä, mutta jo vuonna 1902 Enbergillä oli myymälä Kauppakadulla ja toinen kauppahallissa. Myymälän hintaluettelossa oli 160 nimikettä vihannes- ja maustekasvien siemeniä ja yli 600 nimikettä koristekasvien siemeniä. Myynnissä oli myös hedelmäpuiden ja marjapensaiden sekä vihannesten ja koristekasvien taimia. Liiketoimiensa ohella Aksel Enberg toimi vuonna 1896 perustetun Tampereen Puutarhaseuran puheenjohtajana, sihteerinä ja kirjastonhoitajana. Myös hänen vaimonsa Ida Enberg oli mukana puutarhaseuran toiminnassa.

Vuonna 1899 Enberg vuokrasi Hyhkystä Hatanpään kartanon maihin kuuluneen maatilan ja perusti sinne Reinolan kauppapuutarhan. Puutarha sai nimensä perheen vanhimman pojan, Reinon, mukaan. Reinolasta kehittyi pinta-alaltaan Tampereen suurin ja yksi koko maan suurimmista kauppapuutarhoista. Suurimmillaan kasvihuoneiden pinta-ala oli lähes puoli hehtaaria ja puutarhassa oli lisäksi lavatarha ja avomaaviljelystä. Vuonna 1929 kauppapuutarhasta muodostettiin osakeyhtiö, Reinola Oy, ja kaikki perheen yhdeksän lasta ottivat nimekseen Reinola. 1930-luvun talouslaman aikana liike joutui kuitenkin hakeutumaan konkurssiin ja se myytiin. Kauppapuutarhan toimintaa jatkoi puutarhuri Aku Niittymies vuoteen 1967 saakka, jolloin puutarhan maat myytiin Tampereen kaupungille asuntorakentamisen tarpeisiin.

Aksel ja Ida Enbergin yhdeksästä lapsesta kuusi toimi puutarha-alalla. Vanhin poika Reino Reinola, joka oli valmistunut puutarhateknikoksi Lepaan puutarhaopistosta 1919, avasi vuonna 1938 siemenkaupan Laukontorilla. 1940-luvulla myymälä siirtyi Keskustorille, missä se toimi perheyrityksenä 1990-luvulle saakka. Reinolan Siemenkauppa oli tuolloin Suomen vanhin puutarhaliike ja ainoa, joka oli ollut saman suvun hallussa yli 100 vuotta.

 Aksel Engbergin ilmoituksia

 Aksel Engbergin ilmoituksia

Aksel Engbergin ilmoituksia Puutarha-lehden vuoden 1898 ja 1905 numeroissa.

 

LÄHTEET:

Nummi, Aimo 1997: Puutarhakaupan historia. Monila Oy. Puutarha-lehti 2/1898 ja 1/1905:Tampereen Kirjapaino-Osakeyhtiö, Tampere.