Viitapihlaja-angervo

VIITAPIHLAJA-ANGERVO (SORBARIA SORBIFOLIA)

Rönnspirea (ruots.)

Paikalliset nimet: Pihlajalehtiangervo, angervopensas

Heimo: Rosaceae

Tyyppi: Puuvartinen pensas

Kukinta-aika: Kesä-heinäkuu

Kukinnon väri: Valkoinen huiskilokukinto

Korkeus: 1 – 2.5 m

Lehdet: Pihlajan lehtiä muistuttavat, parilehdykkäiset, päätöpariset

Perinnepihan kasvinäytteen alkuperä: Akaa


Viljelyohjeita

Viitapihlaja-angervo viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla hyvinkin niukkaravinteisessa kasvualustassa. Runsasravinteisella kasvupaikalla kasvu on nopeaa ja pensas leviää maavarsien ja juurivesojen avulla nopeasti. Pensasta on helppo lisätä juurivesojen avulla ja se uusiutuu hyvin alasleikkauksen jälkeen. Viitapihlaja-angervo on nykyisin tarkkailtava vieraslaji. Kasvi tuleekin istuttaa vain sellaiseen paikkaan, josta se ei ole vaarassa levitä luontoon.


Viljelyhistoriaa

Viitapihlaja-angervo esiintyy luonnonvaraisena mm. Kiinan pohjoisosissa ja Japanissa. Suomessa kasvi on vanhin tunnettu koristepensaamme ja edelleen hyvin yleinen. Sen tiedetään kasvaneen Oulussa saakka jo 1860-luvulla.


Kasviin liittyviä tarinoita Pirkanmaalta

Perinnepihan kokoelmaan kuuluvaan viitapihlaja-angervoon liittyy kasvin lahjoittajalle mieluisia lapsuusmuistoja. Perheen lapset tapasivat leikkiä pensaikon alla, jonne lehvästö loi kauniin vaaleanvihreän varjon. Kerran kana oli päässyt munimaan pensaiden alle ja sai haudottua untuvikot kaikilta salassa. Asia huomattiin vasta kun kana ilmestyi poikasineen pensaiden alta pihalle tepastelemaan.


Lähteet

Mustila Arboretum

Alanko P. & Kahila P.: 1994. Ukonhattu ja ahkeraliisa. Perinteiset koriste- ja hyötykasvit. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 1994.