Etusivu/Puutarha ja ympäristö/Perinnepiha/Vanhat konstit/Reseda ruukkukasvina asuinhuoneessa

RESEDA RUUKKUKASVINA ASUINHUONEESSA

Tuoksureseda (Reseda odorata) oli vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Suomessakin suosittu puutarhakasvi hienon tuoksunsa vuoksi. Frans Salonen suosittelee vuonna 1928 julkaistussa puutarhaoppaassaan tuoksuresedan ruukkuviljelyä:

Resedaa, tunnettua hyvätuoksuista avomaan kukkakasvia voidaan viljellä asuinhuoneessakin. Kaikkein aikaisinta kylvöä voidaan ajatella helmikuun loppupuolella, jolloin kylvö suoritetaan noin 10 sm:n suuruisiin ruukkuihin siten, että siemenet tulevat lähelle ruukun laitoja. Ruukut sovitetaan huoneen lämpöisimpään paikkaan ja pidetään kohtuullisesti kastelemalla riittävän kosteina. Kun taimet alkavat näyttäytyä, pitää niitten saada runsaasti valoa, jolloin ruukut on sovitettava huoneen kaikkein aurinkoisimmalle ikkunalle. Taimet harvennetaan siten, että kuhunkin ruukkuun jää 5 – 6 kaikkein voimakkainta tainta. Sitä mukaa kun taimet varttuvat, aletaan niitä runsaammin kastella. Helppoliukoisia väkilantoja ja lantavettä on hyvä antaa 1 – 2 kertaa viikossa. Tuulettamisesta on niinikään huolehdittava: Sopivan ajan tullen sidotaan taimet siististi siroihin keppeihin. Ruukkuviljelykseen sopivia laatuja ovat: Machet ja Pumila crecta.

Salonen, Frans 1928: Puutarhanhoidollisia pikkutietoja. Werner Söderström Osakeyhtiön Kirjapaino, Porvoo.

Tuoksureseda on yksivuotinen, noin 30 cm korkea, hieman rentovartinen kasvi. Vaatimattomat, mutta hyväntuoksuiset kellanvihreät kukat sijaitsevat latvatertuissa. Ruukussa viljeltäessä on tärkeää pitää kylvös kosteana. Kukinnan alkaessa kasvia voi lannoittaa kesäkukille tarkoitetulla kastelulannoitteella.

Tuoksuresedaa voi kasvattaa myös avomaalla yksivuotisten kesäkukkien tapaan. Se viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla runsasravinteisessa maassa ja kukkii heinäkuussa. Reseda on myös hyvä leikko- ja kuivakukka. Frans Salosen mainitsemaa Machet-lajiketta on edelleen myynnissä – sen heteet ovat punaiset.