PIENOISPUUTARHOJA

Koriste- ja hyötykasvien viljelyä on kaupungeissa harrastettu jo pitkään. Koti- ja yhteiskunta lehti vuodelta 1899 kertoo esimerkin Norjasta ja innostaa lukijoitaan tarttumaan toimeen myös kotimaassa:

”Norsk Havetidende” kertoo: ”Suurissa kaupungeissa ei ole tilaa puutarhanviljelykselle, jotenka hyvin harvoin niissä tapaa pientäkään puutarhatilkkua rakennuksen vieressä. Mutta joka on huvitettu puutarhatyöstä, keksii tilan puutteessakin keinoja. Todisteita siitä näkee tuon tuostakin Kristianiassa, jossa tapaa hyvinkin pieniä puutarhoja. Pieni kolkka portaiden ja rakennuksen seinän välissä voi kasvaa sekä keittiötarpeita että kukkasia. Olemme nähneet semmoisia noin neliömetrin suuruisia pikkutilkkuja, joissa kasvoi seinää kipuavia herneitä, ja joissa oli pari kukkapengertä sekä lisäksi noin 45 cm. levyinen ruohoreunus. Saattaapa olla, että useimmat, jotka näkevät semmoisen vähäpätöisen hankkeen, luovat siihen ainoastaan vähäpätöisen katseen. Mutta niin ei pidä tehdä, sillä ne henkilöt, joiden rakkaus kasveihin täten ilmaantuu, eivät tavallisesti varojen ja tilaisuuden puutteesta saata enempää aikaansaada, ja heidän pienet istutuksensa todistavat heidän kaunoaistiaan. Kenties heidän asunnoissaankin, olkootpa ne kuinka vaatimattomat, löytää todisteita siitä.”

Näin lausuu ”Norsk Havetidende”. Omasta puolestamme olemme täysin vakuutetut siitä, että jokainen, joka vähänkin harrastaa puutarhanhoitoa, on ilolla katseleva jokaista pientä yritystä. On kyllä kiitettävää, että rikkaat henkilöt käyttävät pienen osan ylellisyyttään komean puutarhan ylläpitoon, mutta suurempaa kiitosta ansaitsevat ne, joilla on pienet varat ja aika täpärällä ja jotka kuitenkin uhraavat osan niistä voidakseen kodissaan nauttia kasvimaailman aarteista.

Koti ja Yhteiskunta, N:o 1, 1899. Kasvitarha.

 

Kasveja voi viljellä myös kaupungissa, vaikka käytettävissä olisi vain ikkunalauta, parveke tai viljelylaatikko. Kerros- tai rivitalopihalle voi asukkaiden yhteistuumin sommitella koriste- tai hyötytarhan. Vuokrapalstoilla ja siirtolapuutarhoissa on kaupungeissa viljelty jo vuosikymmeniä. Kaupunkiviljely on hauska harrastus, jonka avulla viljelijä voi saada niin silmäniloa kuin tuoretta satoa ruokapöytään. Lisätietoja aiheesta  esimerkiksi  Kaupunkiviljely.fi -verkkosivuilla.