KYLVÖSIEMENTEN HANKKIMINEN

Kotipuutarhurin kannattaa sijoittaa laatuun kylvösiemeniä hankkiessaan – näin ohjeistettiin kotitarveviljelijöitä jo vuonna 1919:

Siemenen laadusta riippuu ensikädessä kasvien myöhempi kehittyminen. On niinmuodoin erikoisesti tärkeätä, että aina hankitaan parainta siementä, vaikka siitä pitäisi maksaa korkeampikin hinta. Huonoja siemeniä ostamalla säästetyt pennit häviävät huonon onnen kukkaroon.

Tunnetuimmilta siemenkauppiailtamme ostoksia tehdessä voidaan yleensä tavaran kelpoisuuteen luottaa. Hyvä varmuuskeino kuitenkin on, että tilataan siementarpeet hyvissä ajoin, jo tammikuussa. Silloin on siemenkaupoissa varasto täydellinen, joten saadaan varmimmin kaikkia tilattuja lajeja ja laatuunsa nähden luotettavaa tavaraa. Myöhemmin tilatessa sitä vastoin saa tyytyä vaihdoksiin, vieläpä jäädä kokonaan ilmankin. Siemenet eivät näet ole mitään tehdastavaraa, jota voitaisiin valmistaa menekin mukaan mihin vuoden aikaan tahansa. Kun hyvät siemenet kaupoista loppuvat, niin myydään vähemmän kelvollisia, edellisten vuosien jäännöksiä. Eikä myöhästyneen ostajan auta valitella; keskinkertainenkin saa kelvata paremman puutteessa.

Hyvönen, Matti: 1919. Kotipuutarhuri. Helsinki: Simeliusten Perillisten Kirjapaino.

 

Talvella puutarhaharrastajan ajatukset askartelevat jo tulevassa keväässä ja kylvösiementen tilaaminen on ajankohtaista. Aloittelevan kotitarveviljelijän kannattaa tehdä tulevan kasvukauden viljelyksistä kylvösuunnitelma, jonka avulla siementen menekki on helpompi arvioida. Siemeniä hankittaessa on hyvä varmistaa, että myyntipakkauksessa eli annospussissa ilmoitetaan kasvilaji ja -lajike, riittävyys tietylle alalle, isojen siementen osalta kappalemäärä sekä siementen itävyys prosentteina. Itävyyden voimassaoloaika on myös hyvä tarkistaa, sillä joidenkin siementen itävyys heikkenee nopeasti. Tällaisia siemeniä ei kannata hankkia enempää kuin kerralla tarvittava määrä. Joitakin hyötykasveja, kuten salaatteja, voidaan tosin kylvää kasvukauden aikana useaan kertaan, joten niiden siemeniä kannattaa hankkia runsaammin. Osa siemenistä voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle, osa vaatii esikasvatuksen ehtiäkseen tuottaa satoa ilmastossamme.

Perinteisten koriste- ja hyötykasvien siemeniä myyvät esimerkiksi Hyötykasviyhdistys ry ja Maatiainen ry. Suomen Niittysiemen Oy myy kotimaisten luonnonkasvien siemeniä.