TARHAPIONI (PAEONIA X FESTIVA)

Bondpion (ruots.)

Paikalliset nimet: piooni, piuuni

Heimo: Paeoniaceae

Tyyppi: Monivuotinen

Kukinta-aika: Touko – kesäkuu

Kukinnon väri: Valkoinen sekä eri sävyjä tummanpunaisesta vaaleanpunaiseen

Korkeus: 50 – 100 cm

Lehdet: Monilehdykkäiset, kiiltävät, tummanvihreät

Muuta: Kiiltävä lehdistö on kaunis koko kasvukauden. Kasvi on myrkyllinen. Hyvä leikkokukka.

Perinnepihan kasvinäytteen alkuperä: Hämeenkyrö, Pälkäne, Tampere, Virrat, Ylöjärvi


Viljelyohjeita

Tarhapioni viihtyy auringossa tai puolivarjossa avoimella kasvupaikalla, tuoreessa ja multavassa puutarhamaassa. Tarhapioni on talvenkestävä ja pitkäikäinen koristekasvi ja myös hyvä leikkokukka. Raskaat kukinnot lakoavat helposti sateella ja vaativat tukea. Pioneja lisätään jakamalla joko aikaisin keväällä tai kukinnan jälkeen loppukesällä. Uudelleenistutus on tarpeen vain 15 – 20 vuoden välein. Jakamisen ja siirron jälkeen pionit saattavat pitää taukoa kukinnassa.  Tarhapionia voidaan lisätä myös siemenistä, jotka tarvitsevat sekä lämpö- että kylmäkäsittelyn.


Viljelyhistoriaa

Tarhapionien kantamuodot ovat kotoisin Keski- ja Etelä-Euroopasta ja Keski-Aasiasta. Suomeen tarhapioni on tuotu 1600-luvulla ja aluksi sitä on käytetty lääkekasvina. Elias Tillandz (1683) mainitsee sen nimellä ”Caatuvaisen taudin juuri”. 1800-luvulla tarhapioneista tuli suosittuja koristekasveja upean kukintansa vuoksi.


Kasviin liittyviä tarinoita Pirkanmaalta

Perinnepihan kokoelmaan kuuluu tarhapioni, joka on hankittu lahjoittajan lapsuudenkotiin 1950-luvulla ja joka on sen jälkeen aina seurannut mukana muutoissa. Kasvia pidettiin tärkeänä ja kallisarvoisena – pihan kuningattarena. Perhe osallistui 4H-kerhon järjestämiin pihakilpailuihin, jolloin kerhonohjaajat ja vierailijat kävivät tutustumassa pihaan: ”Me isommat lapset olimme innokkaita kerholaisia, kasvimaitamme hoitelimme ja pidimme kirjaa töistä mitä teimme, satoa korjasimme syksyllä ja tulokset arvioitiin kerhonohjaajan toimesta. Palkintoja tuli niin pihakilpailuista kuin kasvimaiden hoidosta.” (Arja Sierimo, 2013).


Lähteet

Alanko, Pentti ja Kahila, Pirkko 2005: Palavarakkaus ja särkynyt sydän. Karisto Oy, Hämeenlinna.
Rikkinen, Jouko 2011: Suomalaiset perinnekasvit. Otavan Kirjapaino oy, Keuruu.
Salo, Ulla ja Pertti 2011: Pihan perinnekasvit. Kariston Kirjapaino Oy, Hämeenlinna.