Pohjanrantakukka

POHJANRANTAKUKKA (LYTHRUM SALICARIA)

Fackelblomster (ruots.)

Heimo: Lythraceae

Tyyppi: Monivuotinen

Kukinta-aika: Heinä – elokuu

Kukinnon väri: Purppuranpunainen

Korkeus: 50 – 120 cm

Lehdet: Vastakkaiset, kapeanpuikeat, hertta- tai pyöreätyviset

Muuta: Hyvä mehiläis- ja perhoskasvi

Perinnepihan kasvinäytteen alkuperä: Ylöjärvi


Viljelyohjeita

Pohjanrantakukka on luonnonvarainen ja yleinen järvien, jokien ja meren rantaniityillä, ojien tai lammikoiden rannoilla, jopa rantakallioilla tai -kivikoissa. Puutarhassa se viihtyy vesiaiheen vierellä ja myös kuivemmalla paikalla perennaryhmässä. Pohjanrantakukka suosii aurinkoista kasvupaikkaa. Rantakukkaa lisätään jakamalla ja myös siemenistä ja pistokkaista.


Viljelyhistoriaa

Monia luonnonkasveja on ollut tapana siirtää koristekasveiksi pihoihin ja puutarhoihin. Pitkään ja näyttävästi kukkiva rantakukka on ollut suosittu koristekasvi. Muita koristekasveina käytettyjä kostean kasvupaikan luonnonkasveja ovat esimerkiksi ranta-alpi (Lysimachia vulgaris) ja rantatädyke (Veronica longifolia). Nykyisin myynnissä olevat lajikkeet ovat usein pohjanrantakukan ja Etelä-Euroopasta kotoisin olevan etelänrantakukan (L.virgatum) risteymiä.


Kasviin liittyviä tarinoita Pirkanmaalta

Erään perheen lapset tapasivat kerätä luonnosta kauniita kasveja äidilleen, sillä tiesivät hänen pitävän niistä. Äiti oli neuvonut isommille lapsille, kuinka kasvi otetaan juurineen maasta ja istutetaan uudelle kasvupaikalle. Perinnepihan rantakukka on tällainen luonnosta pihaan siirretty kasvi.


Lähteet

Alanko, Pentti 2007: Perennat. Kariston kirjapaino Oy, Hämeenlinna
Luontoportti Oy