KÄÄPIÖSORVARINPENSAS (EUONYMUS NANUS VAR. TURKESTANICUS)

Dvärgbenved (ruots.)

Heimo: Celastraceae

Tyyppi: Puuvartinen pensas

Kukinta-aika: Kesäkuu

Kukinnon väri: Kellanvihreä tai punaruskea

Korkeus: 30 – 70 cm

Lehdet: Kapeat, heikosti hammaslaitaiset ja aihavihannat

Muuta:  Sorvarinpensas on myrkyllinen

Perinnepihan kasvinäytteen alkuperä: Orivesi, Valkeakoski


Viljelyohjeita

Kääpiösorvarinpensas viihtyy hiekkamaassa tai jopa kivikossa puolivarjoisella kasvupaikalla. Aurinkoisella paikalla pensas saa kauniin syysvärin ja myös vaaleanpunaiset ja oranssit marjat ovat avautuessaan koristeelliset. Rentovartinen ja varpumainen kääpiösorvarinpensas kasvaa usein maanmyötäisesti, ja tuettuna kasvia voi kasvattaa myös köynnöksenä. Kasvia lisätään jakamalla tai siemenistä. Siemenet vaativat kylmäkäsittelyn, joten ne on hyvä kylvää syksyllä.


Viljelyhistoriaa

Kääpiösorvarinpensas esiintyy luonnonvaraisena Altai-vuoristossa Keski-Aasiassa. Sorvarinpensaat ovat olleet 1900-luvun alkupuoliskolla suosittuja koristepensaita kauniin syysvärinsä ja värikkäiden hedelmystöjensä vuoksi. Bengt Schalin mainitsee vuonna 1938 julkaistussa kirjassaan Koristepensaista kauneimmat yli  20 Euonymus-sukuun kuuluvaa lajia tai muunnosta.


Kasviin liittyviä tarinoita Pirkanmaalta

Perinnepihan kokoelmaan kuuluu kääpösorvarinpensas, joka on kasvanut 1940-luvulta alkaen lahjoittajan lapsuudenkodin pihalla kuusen juurella. Pihakuusesta oli monena jouluna tarkoitus tehdä joulukuusi, mutta puu haluttiin kuitenkin säästää ja se on nyt täysikasvuinen. Kääpiösorvarinpensas viihtyy edelleen entisellä kasvupaikallaan.


Lähteet

B. M. Schalin, 1938: Koristepensaista kauneimmat. WSOY, Porvoo.