Tutustu Ahlmanin opetusnavettaan videoiden kautta:

Ahlmanin maatilamestari Harri Ala-Kapee kertoo opetusnavetasta ja suomenkarjasta.

Materiaali on tuotettu osana Tulevaisuuden maanviljelijät -hanketta.

Ahlmanin eläintenhoito ja hyvinvointi -koulutusalan opiskelijat kertovat tiimioppimisesta navetalla.

Materiaali on tuotettu osana Tulevaisuuden maanviljelijät -hanketta.

Ahlmanin Ylläs on vanhin karjamme lehmä, ja täytti 28.10.2020 peräti 13 vuotta! Ylläs on rodultaan uhanalaiseksi luokiteltavaa pohjoissuomenkarjaa eli se on tuttavallisemmin lapinlehmä. Ahlmanin maatilamestari Harri Ala-Kapee esittelee työkaveriaan syntymäpäivän kunniaksi toteutetulla päiväkävelyllä Ahlmanin pihamaalla.

Pohjoissuomenkarjan lehmä Kukas ja länsisuomenkarjan lehmä Misteli näyttävät lehmän REM-unen mallia! Lehmät makaavat noin 8-14 tuntia päivästä, josta nukkumiseen ne käyttävät noin 4 tuntia. Syvää unta lehmä nukkuu vain noin 20-30 minuuttia päivittäin. REM-uni on mahdollista vain, kun lehmän kaula on tuettuna, esimerkiksi kehoa tai navetan rakenteita vasten. REM-unessa silmät ja korvat liikkuvat, ja lehmä näkee oletettavasti unia. Hetket ovat lyhyitä, koska REM-unessa lehmä ei voi märehtiä eikä sen lämmänsäätely tomi.

Ahlmanin suomenkarjan lehmien laidunkausi alkaa noin toukokuun puolivälissä, ja kestää ensimmäisiin pakkasiin saakka. Lehmät vaihtavat laidunlohkoa aina aamulypsyn jälkeen. Laidunaika on päivittäin n. klo 8-15. Kesällä lehmät ovat yönkin laitumella iltalypsyn jälkeen.