Lammaspaikka-pilotissa kehitetään lampaanlihan tuotantoketjun ennakoitavuutta

Pientuottajat yhteistyöllä markkinoille -hanke kokosi lammasalan yrityksiä ja toimijoita yhteen syksyllä 2020 ja talvella 2021. Työpajojen aikana kehittyi ja jalostui idea sovelluksesta, joka lisää ennustettavuutta heikosti ennakoitavan lammasketjun yritysten toiminnassa.

Ennusteet markkinoille tulossa olevista eläimistä löytyvät nyt ainoastaan teurastamoiden, tukkujen ja muiden toimijoiden ”pöytälaatikoista”. Lammaspaikka-sovelluksen avulla toimijat pystyvät jakamaan näitä ennusteita joustavasti kumppaneidensa kanssa ja ennakoimaan tulevaa paremmin.

lammas-freepik
koodaus-Unsplash

Pilotin eteneminen

Syyskaudella 2021 sovellus saatiin pilotointivalmiuteen ja talvella 2022 se otettiin kokeiluun alan yritysten kanssa.

Lammaspaikan kehittämisessä keskityttiin erityisesti teurastamoiden, tukkujen, jalostajien ja vähittäiskaupan välisen tiedonkulun innovaatioihin. Sovellusta kehitettiin ketterillä start-up -menetelmillä, eli prosessin aikana uutta oppien. Sovelluskehittämiseen sai osallistua kuka tahansa kiinnostunut toimija.

Lue kehittämistoiminnasta lisää täältä.

Tutustu sovelluksen ideaan täältä (keväältä 2021) tai kysy lisää:

Anne-Mari Sainio
Teollisuusteknologian lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
040 709 2089
anne-mari.sainio(a)tuni.fi