Ladataan Tapahtumat

Aika: Tiistait 4.4., 11.4. ja 18.4. klo 9-15
Paikka: AhlmanEdu
Kouluttaja: kompostointiasiantuntija Dora Tkalec
Ilmoittaudu: Linkin kautta viimeistään 28.3.

Tervetuloa nautakarjatilallisille suunnattuun koulutukseen, jossa opit AhlmanEdussa kehitetyllä reseptillä valmistamaan maatilallesi maaperän hyvinvointia lisäävää kompostia. Tartu tilaisuuteen ja upota kätesi kompostiin!

Mitä on bioaktiivinen komposti? Aerobisen ja termofiilisen kompostoinnin avulla voit hoitaa peltomaata ja laitumia sekä tukea viljelykasvien tarpeita biologisesti ja uudistavasti. Bioaktiivisessa kompostoinnissa yhdistetään omalta tilalta löytyviä raaka-aineita. Hallitussa aerobisessa kompostoinnissa syntyy mikrobiologisesti rikasta maanparannusainetta, joka samanaikaisesti lannoittaa sekä tukee ja uudistaa maaperän biologisia prosesseja.

Tilalla valmistettavan laadukkaan kompostin avulla säästät myös kustannuksia, sillä voit parhaassa tapauksessa luopua epäorgaanisista lannoitteista ja kasvinsuojeluaineista.

Kolmen päivän koulutuksessa opit, miten biologisesti aktiivista kompostia valmistetaan ja käytetään:

  • opit bioaktiivisen kompostin valmistukseen liittyvän teorian maaperän ravintoverkosta,
  • kehitämme yhdessä tilallesi oman kompostireseptin valmiista ja helposti saatavista raaka-aineista
  • likaamme kädet – luomme käytännössä kompostikasan, jotta voit helposti toistaa oppimasi omalla tilallasi

Koulutuksen jälkeen tiedät mitä teet, ja saat aikaan parempaa kompostia! Kurssi perustuu Maaperän ravintoverkko -teoriaan (Soil Foodweb).

Koulutuksen sisältö:

Ti 4.4. Maaperän ravintoverkko bioaktiivisen kompostin perustana

Teoriaa: Ensimmäisenä päivänä tutustutaan maaperän ravintoverkko -teoriaan, johon bioaktiivinen kompostointi perustuu.
Käytäntö: Tutustutaan eri raaka-aineiden eri suhteisiin, ainesosien sekoittamiseen ja kasaamiseen jne. Aloitamme bioaktiivisen kompostin valmistamisen.

Ti 11.4. Kaikki kompostoinnista!

Teoriaa: perehdytään erilaisiin kompostointimenetelmiin (staattinen kasa, termofiilinen kompostointi, vermikompostointi), resepteihin ja mahdollisuuksiin laajentaa kompostointia maatilan mittakaavaan.

Käytäntö: jatkamme bioaktiivisen kompostin valmistusta – käännämme kompostikasaa, seuraamme kasan lämpötilaa, kosteutta ja hajua, tarkkailemme muutoksia ja reagoimme niihin.

Ti 18.4. Kompostin arviointi

Teoriaa: Mitä on mikrobiologisesti korkealaatuinen bioaktiivinen komposti? Arvioimme kompostin morfologisia ominaisuuksia ja tuotetun kompostin mikrobiologista laatua mikroskoopin avulla. Opit, miten valmistaan bioaktiivista kompostiekstraktia eli kompostiuutetta ja -teetä.

Käytäntö: Oman kompostiuutteen valmistus ja arviointi. Opit valmistamaan kompostiteetä ja -uutetta, ja tiedät milloin ja miten niitä käytetään ja miten niiden vaikutuksia arvioidaan.

Kurssin tarkoituksena on antaa osallistujille käsitys siitä, miten hyvä komposti tehdään ja miltä sen pitäisi näyttää. Pääset kurssin käytyäsi nopeammin kokeilemaan ja tekemään kompostia itse omalla tilallasi. Lisäksi tarjoamme erillishintaan kurssilaisten omilla tiloilla valmistetun kompostin mikroskoopilla tehtävän ammattimaisen arvioinnin, jotta voit olla varma tekemäsi kompostin laadusta. Katso hinnoittelu alta.

Hinta ja ehdot:

Koulutuksen hinta on 100 €/hlö (alv 0). Hinta sisältää koulutuksen lisäksi kahvit. Voit teettää halutessasi vuoden 2023  aikana omalle kompostillesi mikroskoopilla tehtävän analyysin 50 € (alv 0) (normaali hinta n. 100 €). Analyysin avulla tiedät, millainen mikrobiologinen koostumus valmistamallasi kompostilla on.

Osallistumismaksu laskutetaan jälkikäteen. Ilmoittautuminen voidaan peruuttaa veloituksetta, jos peruutus tehdään viimeistään 7 vuorokautta ennen tapahtuman tai koulutuksen alkua. Ilman ennakkoilmoitusta pois jääneeltä perimme koko osallistumismaksun.

Yhteystietoja käsitellään AhlmanEdun tietosuoja-asetusten mukaisesti. Lue lisää: AhlmanEdun tietosuojaselosteesta
Tietoja säilytetään hankkeen raportoinnin vaatiman ajan. Tiedot voidaan vaadittaessa luovuttaa hankkeen rahoittajalle (Pirkanmaan ELY-keskus).

Pidätämme oikeuden muutoksiin kurssin sisällössä.
Koulutuksen järjestää Uudistava nautakarjatalous -koulutushanke. Koulutus on suunnattu ensisijaisesti pirkanmaalaisille nautakarjatilallisille, sellaiseksi aikoville tai tilojen työntekijöille. Tämä koulutus  on ensisijaisesti suunnattu heille, jotka ovat käyneet keväällä 2022 Maaperän ravintoverkko -koulutuksen hankkeessa. Myös muut voivat osallistua koulutukseen.

Lisää tietoa:
Riitta Niiranen
riitta.niiranen(a)ahlman.fi
0505 707 505

Go to Top